Volledig scherm
Jos en Betsy de Regt © Mechteld Jansen

Een droomhuis verankerd in de polder

Jos en Betsy de Regt hebben uizicht op hun huis in aanbouw. Straks, als ze verhuisd zijn, is de boerderij waar ze nu wonen hun blikvanger. Best bijzonder, nieuw bouwen op je eigen erf.

Betsy woont al 37 jaar op de boerderij in de Willem-Annapolder bij Biezelinge. Zolang is ze getrouwd met Jos. Die is al ruim 63 jaar thuis in het in 1911 gebouwde woonhuis van de boerderij. Hij is er geboren. Door het raam van hun woonkamer kijken ze naar hun nieuwe woning in wording. Nog voor de zomer willen ze verhuizen. Dan trekt hun dochter Linda met haar gezin in hun oude woning. Ze zet dan ook het boerenbedrijf voort. Ingewikkeld? Zeker niet, en je bent lekker dicht bij elkaar. Tien forse windmolens en een uitgestrekt kassencomplex - de Willem-Annapolder is helemaal van deze tijd. In westelijke richting heeft de buurman een nieuw huis gezet: type notariswoning, zoals je die ook in veel recente stadswijken ziet. Daarmee landen we meteen midden in de nieuwbouw van Betsy en Jos. Ze denken al jaren na over hun droomhuis. De keuken vinden ze belangrijk, het uitzicht, de intimiteit. Om hun wensen gerealiseerd te krijgen namen ze Chris Wattel van Wattel Architecten in Delft in de arm. Geen toeval: Chris (35) is een volle neef. Als we van het oude naar het nieuwe huis lopen, wijst de architect op de zwart gepotdekselde garage. Hout, denk je in eerste instantie, maar het blijkt kunststof. Op de daklijn afgaand lijken het twee gebouwen, maar het is er maar één. Aanvankelijk wilde Jos de garage ónder de woning plaatsen, zodat de woonkamer een verdieping hoger zou komen te liggen. De bewoners hadden dan over de 's-Gravenpolderse Oudedijk heen kunnen kijken. Het plan vond geen genade bij de gemeente Kapelle, het bouwvolume zou te hoog worden. Dus kwam de garage naast de eigenlijke woning terecht. Uilengat ,,We hebben geprobeerd'', zegt Chris, ,,om bij de bijzondere locatie aan te sluiten. Het idee is dat het huis verankerd ligt in de polder.''
Hoe je dat doet, een huis verankeren? Onder andere door duidelijke Zeeuwse elementen aan te brengen. Chris wijst naar de witte banden, die de contouren van het huis benadrukken. De oorsprong van die witte belijning moet in de accentlijnen van Zeeuwse boerenschuren worden gezocht. Ook het strakke ritme van de ramen in de langsgevels is aan schuren ontleend. De kopse gevels zijn minder strak. In de westgevel is bovenin zelfs een rond raam aangebracht, het zogenaamde uilengat. De gebruikte baksteen heeft een lichte, gemêleerde aardkleur, die prima past bij de tinten van de polder. De indeling van het huis is gebaseerd op de zon. Aan de zuidzijde springt een ruim buitenterras in het oog. De tegels lopen door in de woonkamer, zodat buiten bij binnen hoort, en andersom. Geen schuifpui, maar vouwdeuren die helemaal opengeklapt kunnen worden. Er is een smalle strook tuin voorzien, zodat het eigenlijke bouwland onder handbereik blijft. Niet erg, vindt Jos, die akker is uiteindelijk zijn leven. Er wordt wel een groene heg rondom geplant, zodat de grens gemarkeerd is. De zongerichtheid is ook terug te zien in de steile noordelijke gevel en de flauwer aflopende zuidkant. Aan die zijde zijn er zonnecellen in de keramische dakpannen geïntegreerd. De indeling van het huis volgt het daglicht. 's Morgens word je in de slaapkamer op de begane grond gewekt door de zon. 's Middags is de woonkamer de lichtste plek van het huis. Naarmate de dag het einde nadert vinden er activiteiten in de keuken plaats. Zo leef je de dag rond in het huis. Galm Bij een nieuwbouw van vandaag moet natuurlijk aan energieverbruik worden gedacht. Dat betekent optimale isolatie, de al genoemde zonnecellen en vloerverwarming door het hele huis. Volgens architect Wattel is dat type verwarming comfortabeler en veel energiezuiniger dan wanneer er overal radiatoren worden geplaatst. Binnen valt de hoge woonkamer op: daar kijk je in één keer tot tegen de spanten. Bij de afwerking is gebruik gemaakt van speciale akoestische platen, om galm tegen te gaan. Boven de keuken is een entresol aangebracht, waar ruimte is voor een werkhoek en twee slaapkamers. En een tweede badkamer. Zo gauw er meerdere mensen in huis zijn, ervaar je het meteen: je hebt waar je ook bent altijd contact met elkaar. Of je nu beneden of boven bent, je kan elkaar zien en horen. Dat geeft intimiteit en gemeenschapsgevoel, zeggen de toekomstige bewoners.
Betsy en Jos de Regt droomden van een levensloopbestendig, energiezuinig en licht huis op hun erf waar altijd een arbeidershuisje stond. Ze knikken instemmend: neef Chris heeft zijn werk goed gedaan.

Volledig scherm
De indeling van het huis is gebaseerd op de zon. © Mechteld Jansen