Volledig scherm
Menno de Bruyne is al 25 jaar voorlichter van de SGP-fractie in de Tweede Kamer: "Ik kies voor de partij vanwege het heldere, consequent Bijbels geluid. Voor SGP'ers is geloof niet iets van de zondag alleen."foto Jos van Leeuwen

'De best betaalde krantenlezer van Nederland'

DEN HAAG - Zenuwachtig wacht hij op wat hem dinsdag te wachten staat. Menno de Bruyne (51) uit Colijnsplaat, is 25 jaar voorlichter van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Al dagen broedt hij op een speech tijdens het besloten feest.

,,Ik ben een schrijver, geen spreker. Dat was al zo op school in Goes. Spreekbeurten leerde ik uit het hoofd. Emotieloos dreunde ik ze op."

Geen spreker? Welke vraag je ook stelt, hij heeft altijd antwoord. Geboren in Goes, getogen in Colijnsplaat. ,,Ik kom er nog vaak, mijn moeder woont er. Ik heb een binding met het landschap, het dorp, de mensen. Ik herinner me Noord-Beveland nog als een eiland. We stapten dan regelmatig op de boot van Kortgene naar Wolphaartsdijk."

Dat hij een politiek dier is, komt niet doordat Jan Peter Balkenende op het Christelijke Lyceum in Goes een klas hoger zat. ,,We kenden elkaar toen niet."

In die tijd snort hij regelmatig met vrienden op de brommer naar politieke bijeenkomsten in de provincie. ,,We zijn naar spreekbeurten van Joop den Uyl, Dries van Agt en Hans Wiegel geweest."

Niet bepaald christelijke politici. "Wel mensen met passie, overtuiging en visie op maatschappij en politiek. Dat boeit me, ook toen al."

Hoewel niet opgegroeid in een typisch gereformeerd gezin, is het geloof wel degelijk aanwezig. ,,Mijn interesse in de Staatkundig Gereformeerde Partij is gegroeid door het contact met bevindelijke mensen. Ik kies voor de SGP vanwege het heldere, consequent Bijbels geluid. Voor SGP'ers is geloof niet iets van de zondag alleen."

De studie politieke wetenschappen in Leiden was voor hem tweede keus. In zijn hart wilde hij archeoloog worden. ,,Het liefst had ik in het zand in Irak gespit of in de klei aan de dijk. Nu spit ik ook, maar dan in de Handelingen (de verslagen van de Tweede Kamer-red.)"

Na zijn Leidse tijd keert De Bruyne terug naar Zeeland. Anderhalf jaar lang schrijft hij stukjes voor het Nieuwsblad van de Bevelanden en het partijblad van de SGP.

Op 1 juni 1984 begint De Bruyne als voorlichter.

Elke werkdag begint steevast met het doorlezen van de dagbladen. ,,Ik ben de best betaalde krantenlezer van Nederland. Ik kijk natuurlijk hoe de SGP in de krant staat. Inderdaad staan we er minder in dan we zouden willen. Begrijpelijk. Media zoeken die partijen die bepalend zijn voor het politieke debat."

Elke dinsdag woont hij de fractievergadering bij en blikt hij vooruit. Waarover moeten deze week persberichten uit? En welke toelichting moet er op de website? ,,Door op de website standpunten uit te leggen, proberen we telefoontjes voor te zijn."

Het politieke bedrijf is in 25 jaar fors veranderd. ,,Als een partij vroeger zes zetels won, sprak men van een aardverschuiving. Nu komen nieuwe partijen met meer dan twintig zetels in de Kamer. Het is ook niet meer vanzelfsprekend dat je als kiezer behoort tot één club."

Om mensen te laten zien hoe het politieke bedrijf werkt, leidt hij regelmatig groepen rond door de Tweede Kamer en de Ridderzaal. ,,Ik besteed er veel tijd aan. Gemiddeld één dag in de week. Ik wil aan iedereen die interesse heeft uitleggen hoe het hier werkt."

Ook de komende 25 jaar? Lachend: "Ik ben een voorlichter, geen voorspeller. Maar als het me wordt gegeven, heel graag."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement