Volledig scherm

Cocu zonder prijs weg bij Oranje

NEURENBERG (ANP) - Phillip Cocu koesterde een verlangen. De 35-jarige middenvelder besefte dat hij wel eens in een beter Nederlands elftal heeft gespeeld. Maar van een afscheid zonder prijs bij Oranje wilde hij niet weten.

Hij ging tijdens het WK opnieuw voor de titel maar stond na afloop van zijn vijfde eindronde uiteindelijk weer met lege handen. De middenvelder debuteerde op 24 april 1996 vlak voor het EK in Oranje. Hij speelde een paar maanden later het EK maar kon niet voorkomen dat Oranje in de kwartfinales strandde tegen Frankrijk dat de strafschoppen beter nam.

Schieten vanaf elf meter is niet een favoriete bezigheid van Cocu. De middenvelder behoorde in 1998 tot de betere spelers op het WK. Hij voetbalde in Frankrijk op vele posities maar was bijna ieder duel de meest waardevolle speler van Oranje.

Hij kon zijn uitstekende optreden tijdens de noodzakelijke strafschoppenserie in de halve finale geen vervolg geven. Hij miste en keek met de tranen in de ogen toe hoe Brazilië zich voor de eindstrijd plaatste.

Tijdens de halve finale op Euro 2000 keek Cocu toe hoe anderen vanaf elf meter misten maar op het EK van Portugal durfde hij het weer aan. Oranje kon in de reguliere speeltijd niet van Zweden winnen en moest weer strafschoppen nemen. Cocu miste opnieuw maar haalde even later opgelucht adem. Met dank aan Van der Sar won Oranje eindelijk eens een strafschoppenserie. De vreugde was van korte duur. Portugal won van het Nederlands elftal in de halve finale.

Cocu twijfelde even over zijn loopbaan als international. Van opgeven wilde hij echter niet weten. Cocu wilde mee naar Duitsland. Op zijn vijfde grote eindronde moest het dan maar gebeuren. Cocu, in de eredivisie vaak nog op eenzame hoogte, kon tijdens dit WK niet camoufleren dat hij in de herfst van zijn loopbaan is beland. Hij was niet bepalend en miste nog wel eens snelheid en kracht.

Toch kreeg hij in de kwartfinale tegen Portugal nog een uitstekende kans. Bij een achterstand van 1-0 raakte in de tweede helft de onderkant van de lat. Even later was het voorbij. Na interland nummer 101 neemt Cocu dan toch zonder prijs afscheid van Oranje.