Volledig scherm
Meena Cryle & Chris Fillmore Band.

Blues aan de Schelde

VLISSINGEN - Vlissingen staat weer op de kaart als 'bluestown'. Die reputatie dreigde te verschralen na de laatste Blues by The Sea in 2005. Jonge bluesfanaten pakten vijf jaar later de draad op en begonnen Scheldeblues.

Er was al aardig wat bluesgeschiedenis in Vlissingen geschreven voordat Scheldeblues het levenslicht zag. Legendarische namen als Walter Trout en B.B. King deden de Scheldestad aan. Blues in vele gedaanten klonk in talrijke cafés.

Dat ontdekte ook Zeeuws-Vlaming Wouter Verhelst, die in 2003 voor een studie in Vlissingen neerstreek. Als zestienjarige was hij meer gericht op de jamsessies in een plaatselijke kroeg dan op studeren. Die sessies mondden uit in een bandje met onder andere percussionist Sander Elderkamp uit Vlissingen. En - voor bluesfans niet onbelangrijk - zij namen samen het initiatief om Vlissingen weer een festival te bezorgen.

In 2010 was de eerste editie van Scheldeblues een feit. Twee jonkies namen het voortouw met een muziekgenre waarin de vergrijzing akelig zichtbaar begon te worden. Wouter Verhelst had al een behoorlijke veeg van het bluesvirus gekregen via de platenkast in het ouderlijk huis. Daarin stond naast rock-'n-roll ook jaren zestig en zeventig rock en een behoorlijke dosis countryrock en folk. Bob Dylan ontbrak niet. ,,Die muziek is me bijgebleven. Sinds ik zelf muziek maak, komt dat alles samen. Met de blues als rode draad. Maar een purist in een bepaalde bluesrichting zal ik nooit zijn.'' Met zijn band The Blue Clay, die in 2006 het licht zag, klinkt dat als een vorm van americana-blues. Een soort hutspot van rootsstijlen waar een bluesfilter overheen is gelegd. Zydeco, country, swing en folk komen afwisselend bovendrijven.

Die brede muziekinteresse vertaalt zich ook naar zijn rol als programmeur van het Scheldebluesfestival. Verhelst: ,,Ik zoek de variatie, maar weet dat publiek voor de blues komt en daarop ligt toch het zwaarste accent. Bezoekers van het festival moeten wel merken dat de blues de grondstof is voor veel muziekstijlen die daarna kwamen.''

Rockabilly

Die visie manifesteert zich dit jaar door bands die de blues koppelen aan rock en rockabilly (Wild May West), swing (Little Roger & The Houserockers) en countrysoul, rock en gospel (Meena Cryle & The Chris Fillmore Band). Dit jaar staat ook Wouters eigen band, The Blue Clay, weer in de line-up. De band heeft een eigen publiek opgebouwd. Vorig jaar vierde de band het tienjarig bestaan. Dat ging gepaard met het verschijnen van een derde album; Down Here Below. Zo mogelijk nog gevarieerder dan de twee voorgangers. Dit keer met een flinke portie maatschappelijk protest in de teksten. Verhelst heeft het talent om de teksten op natuurlijke wijze te laten samenvallen met de muziek. Hij geeft als zanger en met akoestische (slide)gitaar zijn bandleden de ruimte om te excelleren. Die vaste Blue Clayleden zijn Johnny Roscoe (zang en bluesharp), Repete van Merode (zang en contrabas) en Geert de Block (drums). De vier acts zorgen voor variatie bij Scheldeblues 2017. Met twee Zeeuwse een Oostenrijkse en een Duits/Britse band wel blues met een Europees kleurtje. Zangeres Meena Cryle begon in geboorteland Oostenrijk zelfs met de daar traditionele volksmuziek. Dat folky element bespeur je nog in haar manier van zingen. Het geeft haar muziek een eigen stijl, dorspekt met verwijzingen naar de grote namen. Tot in de VS is ze met Chris Fillmore en band gekwalificeerd als ontdekking uit Europa. Vooral de livereputatie draagt daaraan bij.

Engelsman Little Roger (Roger C. Wade) put uit een ander bluesvat. Hij bouwde een reputatie op als mondharpspeler die de swing- en jumpblues een nieuwe impuls kon geven. Een feestje dus waarbij de Chicagoblues over de boogiewoogie buitelt. In de pauzes zorgt het Walcherse Wild May West met onder andere zangeres Marja Westdijk en gitarist René Koole voor dansmuziek, met zijn rockabilly blues.

Scheldeblues, zaterdag 28 januari Arsenaaltheater Vlissingen. Line-up: Wild May West, The Blue Clay, Meena Cryle & Chris Fillmore Band, Little Roger & The Houserockers, aanvang 19.00 uur. scheldeblues.nl