Volledig scherm
Sportverslaggever Barry van der Hooft op de tribune van HSV Hoek. © Camile Schelstraete

Weekend vol amateursport? Zo brengen wij dat in de krant!

Deze week vieren we bij de PZC de Week van het Amateurvoetbal; een mooie aanleiding voor een kijkje achter de schermen te geven bij onze sportredactie. Wanneer iedereen weekend viert, staat sportverslaggever Barry van der Hooft langs de lijn. Gewapend met pen, papier en laptop doet hij verslag van de wedstrijden binnen het Zeeuwse amateurvoetbal. En dat doet hij met alle liefde en plezier. ,,Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en schrijf nu elke dag over de belangrijkste bijzaak in het leven.”

Samen met nog twee vaste verslaggevers en een heleboel enthousiaste freelancers vult Van der Hooft elk weekend de Zeeuwse pagina’s in het extra dikke sportkatern dat maandag bij de PZC zit. Maar hoe bepaalt de redactie wat er in de krant komt? Welk verhaal wordt het grootst gebracht? En hoe maak je van zo’n verslag elke keer weer iets origineels? De sportjournalist geeft een kijkje in zijn keuken.

‘Ik reis Hoek bijna elk weekend achterna’

,,We bedenken voor een groot deel al van tevoren waar we in de krant van maandag aandacht aan willen besteden. We bekijken wat er op het programma staat en gaan na waar een leuk verhaal in zit”, legt Van der Hooft uit. ,,Dat kan bijvoorbeeld zijn bij TOP Arnemuiden dat op hoog niveau korfbal speelt, of bij een Zeeuwse rugbyclub als daar een clinic wordt gegeven door een prof.”

,,Maar voor zestig procent bestaat het katern uit verslagen van het voetbal. Dat is nou eenmaal de meest gespeelde sport in de provincie”, aldus de sportverslaggever. ,,In het bijzonder richten we ons dan op Hoek en Goes: die spelen allebei in de derde divisie van het amateurvoetbal. Ikzelf reis Hoek bijna ieder weekend achterna en een andere verslaggever doet dat bij Goes.”

Meer dan alleen de wedstrijd kijken

Dat is niet alleen leuk, maar ook keihard werken. ,,Ik bekijk de wedstrijd en maak gelijk een verslag voor de website. Een alinea of vijf, zes. Met de karakteristieken; de opstellingen, de doelpuntenmakers met de minuten waarin de goals zijn gescoord, eventuele gele en rode kaarten en andere bijzonderheden. Na afloop duik ik nog wel eens de kantine in en spreek ik met betrokkenen, zoals de coach en de spelers. Of ik bel ze op.”

Soms hebben zij nog iets leuks of bijzonders te vertellen. ,,Op basis daarvan kies ik ook de insteek voor mijn verhaal in de krant. Dan zit ik in de auto op weg naar huis na te denken waar ik het artikel aan ga ophangen”, vertelt de sportverslaggever. ,,Meestal werk ik dat zondag aan het einde van de ochtend uit en rijd ik daarna naar de redactie in Vlissingen.”

Uitslagen zijn grotendeels bepalend

Zondag is de dag dat de krant van maandag wordt gemaakt. ,,Ik zit vaak vanaf een uur of twee ‘s middags tot half elf ’s avonds op kantoor. Dan bekijken we met het hele team hoe we onze pagina’s gaan indelen. Welk verhaal prominent wordt geplaatst, welke foto’s erbij komen en wat voor kop erboven komt te staan.”

Hoe die puzzel er precies uit komt te zien is voor een groot deel afhankelijk van het verloop van de wedstrijden. ,,Pas won Hoek bijvoorbeeld met 6-1 van Ajax, terwijl Goes datzelfde weekend kansloos verloor. Dan wordt Hoek de opening en zetten we Goes onderin. Dat is de afweging die we op dat moment maken, maar dat kan volgende week weer anders zijn.”

Alle amateurvoetbalwedstrijden online

Hoe goed daar ook over nagedacht wordt, vaak genoeg krijgt Barry nog de vraag waarom een bepaalde club er ‘nooit’ in staat. ,,We hebben niet genoeg pagina’s in de krant om alle wedstrijden te behandelen. En het is logisch dat clubs die op hoog niveau spelen meer aandacht krijgen dan een vierdeklasser. Maar door een combinatie te maken tussen online en papier proberen we toch alle amateurvoetbalwedstrijden te behandelen.”

,,Op zaterdagavond hebben wij alle karakteristieken van de gespeelde wedstrijden online staan. Vanaf de derde divisie tot en met de vierdeklassers. Ieder klasse heeft zijn eigen overzicht. Dus zaterdagavond kunnen onze lezers al zien wie er heeft gescoord, wat de uitslagen zijn en of er nog bijzonderheden zijn geweest. Dat doen we zondag ook weer met de wedstrijden van die dag.”

De drie vaste sportverslaggevers van de PZC kunnen dat natuurlijk niet alleen. ,,We krijgen hulp van een heleboel freelancers die ieder één of twee volledige klassen nabellen. Zij leveren alle gegevens voor de website aan, zeggen wat zij het meest opvallend vinden en maken daar ook nog een stuk van voor de krant.”

‘Met de paplepel ingegoten’

Dat Barry’s hele weekend in het teken staat van de sportwedstrijden, vindt hij helemaal niet erg. Sterker nog: hij is niet anders gewend. ,,Ik kom uit een echte voetbalfamilie. Mijn vader was de oudste van zes jongens en die voetbalden bijna allemaal. Toen ik jong was speelde ik iedere zaterdag zelf en keek ik ’s zondags naar de mannen uit de familie. Dus dat is me echt met de paplepel ingegoten.”

Daar heeft hij zelfs zijn baan als sportverslaggever bij PZC aan te danken. ,,Op een gegeven moment vroeg Frits Bakker, sportjournalist en één van de beste vrienden van mijn vader, of ik wat wilde bijverdienen door voor de krant te schrijven. Dat leek me wel wat. Ik ging regelmatig met hem mee en belde allerlei wedstrijden na. Langzaam maar zeker ben ik steeds meer gaan doen en op mijn 25ste kwam ik in vaste dienst.”

‘De belangrijkste bijzaak in het leven’

Zeventien jaar later doet Van der Hooft zijn werk nog steeds met evenveel passie. ,,Toen ik net een paar jaar bezig was kon ik voor de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) Feyenoord gaan volgen. Later kwam daar Jong Oranje bij. Ik heb daardoor veel van de wereld gezien. Ik deed verslag van één WK en verschillende EK’s. Dat vond ik natuurlijk helemaal te gek.”

,,Maar ook nu ik me bij de PZC voornamelijk focus op het Zeeuwse amateurvoetbal, ben ik nog altijd dankbaar dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Dat ik elke dag mag schrijven over de belangrijkste bijzaak in het leven, zoals ze dat wel eens zeggen.” Aldus een tevreden sportverslaggever.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘We kregen op de redactie veel mails van mensen die Frits Spits sterkte wensten’

    ‘We kregen op de redactie veel mails van mensen die Frits Spits sterkte wensten’

    Het interview met radiomaker Frits Spits (71) in PZC Magazine van vorige week zaterdag raakte ontzettend veel lezers. Spits – echte naam: Frits Ritmeester – vertelde daarin openhartig over het verdriet na de dood van zijn vrouw Greetje, zijn grote liefde met wie hij 45 jaar was getrouwd. Het interview werd gemaakt door Anniek van den Brand (52), chef PZC Magazine. Zij vertelt waarom ze de radiomaker juist nu wilde interviewen, hoe het contact met hem tot stand kwam en wat het gesprek met haar deed.