Martijn de Koning op zijn werkplek bij de PZC.
Volledig scherm
Martijn de Koning op zijn werkplek bij de PZC. © Maurice Steketee

Internetredacteuren PZC werken dag en nacht: ook tijdens feestdagen

Om ervoor te zorgen dat pzc.nl altijd het laatste nieuws biedt, werken de internetredacteuren dag en nacht. Ook tijdens de feestdagen, zoals met kerst en oud en nieuw, gaan ze vrolijk door. ,,Ik kon niet met mijn vrouw en dochters naar mijn moeder om haar een gelukkig nieuwjaar te wensen”, vertelt ‘internetter’ Martijn de Koning. In plaats daarvan besteedde hij zijn nieuwjaarsdag achter de computer.

Verantwoordelijk voor de hele website

De voltallige internetredactie van PZC bestaat uit tien redacteuren. ,,Om 6.30 uur begint de vroege dienst en de late loopt door tot twaalf uur ’s nachts. Iedereen draait wisselende diensten, zowel qua tijd als qua invulling. De ene is verantwoordelijk voor de samenstelling van de website, de andere bepaalt welke video’s er gemaakt worden en dan is er nog een aantal dat artikelen schrijft”, vertelt Martijn.

Quote

Tijdens de feestdagen ben je verantwoor­de­lijk voor de hele website. Dat is best pittig!

Martijn de Koning, Internetredacteur PZC

Wie weekenddienst heeft of op een feestdag werkt, neemt eigenlijk al die rollen op zich. ,,En dat is eerlijk gezegd best wel pittig. Je bent in je eentje verantwoordelijk voor de hele website. Zelfs al was er nu op nieuwjaarsdag geen extreem groot nieuws, toch moest ik heel veel ballen tegelijk in de lucht houden”, aldus de internetredacteur.

Zowel lokaal als landelijk nieuws brengen

Om 7.00 uur ’s ochtends kroop Martijn achter zijn laptop om de overdracht van zijn collega te bekijken, die tot twee, drie uur 's nachts had doorgewerkt. ,,Vervolgens keek ik op Twitter, de website van HVZeeland en in onze mailbox en maakte ik aan de hand van alle informatie die ik vond mijn eerste bericht. Mijn conclusie was dat het tijdens de nieuwjaarsnacht betrekkelijk rustig was gebleven in Zeeland.” 

Ondertussen keek Martijn ook naar wat er buiten de provinciegrenzen was gebeurd. ,,Je wilt als website ook het landelijke nieuws brengen. Zoals het drama in Arnhem, waarbij een vader en zoon omkwamen in een lift bij een brand. Ik hoefde dat bericht niet zelf te schrijven - het nationale en internationale nieuws krijgen we aangeleverd door het AD en andere regionale titels - maar ik moet het wel oppikken en op onze website zetten.”

Quote

We proberen als PZC het nieuws te vertalen naar de lezer: dit betekent het voor jou

Martijn de Koning, Internetredacteur PZC

Artikelen online aantrekkelijk presenteren

In de loop van de dag kwamen berichten binnen van verslaggevers die op pad waren geweest. Sfeerreportages van bijvoorbeeld de nieuwjaarsnacht in Nieuwdorpde nieuwjaarsduik in Domburg en de werkzaamheden van de 112-junkies van HVZeeland. ,,Ik zorg er als internetredacteur voor dat die artikelen aantrekkelijk worden gepresenreerd; met een goede kop, tussenkoppen, quotes en actuele foto. Vervolgens geef ik ze een plekje op de website en soms deel ik ze op sociale media.”

De belangrijkste en opmerkelijkste verhalen worden gedeeld op Facebook en Instagram. ,,Die worden ook het meest gelezen. We monitoren continu wat goed wordt gelezen en wat niet. Over het algemeen scoren menselijke verhalen het beste. Daarom proberen we als PZC het nieuws altijd te vertalen naar de lezer. Soms zeggen we bijna letterlijk: ‘dit is het nieuws, en dit betekent dat voor u’. Nog beter is om er iemand bij te zoeken die kan vertellen hoe hij erover denkt, of wat de gevolgen voor hem zijn.”

Interview met slachtoffer vuurwerkvandalisme

In het geval van de nieuwjaarsnacht stuitte Martijn zo op een slachtoffer van vuurwerkvandalisme. ,,Ik zag op Facebook een bericht voorbijkomen van iemand wiens auto flink was beschadigd door een vuurwerkbom. Die heb ik gebeld om vanuit zijn ervaring te vertellen wat er is gebeurd. Dat maakt het zoveel interessanter om te lezen dan wanneer ik alleen de feiten op een rij zet die de politie of gemeente met ons deelt.”

Quote

Een gratis nieuwssite is niet vol te houden. Wij werken heel hard om al die verhalen te brengen

Martijn de Koning, Internetredacteur PZC

Dit soort verhalen worden vaak ook Premium gemaakt. ,,Dat betekent dat je een (online) abonnement moet afsluiten om deze artikelen te kunnen lezen. Onze website is heel lang gratis geweest, maar dat is niet vol te houden. Wij moeten heel hard werken om al die verhalen te kunnen brengen. Dus alle artikelen waar wij moeite voor hebben gedaan, waarin wij vanuit onze deskundigheid als journalisten meer waarde bieden dan alleen sec het nieuws, maken we Premium.”

Pushbericht en piket voor belangrijk nieuws

Een pushbericht, waarbij iedereen met de PZC-app een notificatie krijgt op zijn telefoon, gaat nog een stapje verder. Die sturen de internetredacteuren alleen uit bij belangrijk nieuws. ,,Zoals de uitspraak van een belangrijke rechtszaak. Of laatst toen al het treinverkeer in Goes was gestremd; dat heeft effect op veel mensen. Maar ook een uitslaande brand bij een boerderij in Heinkenszand kan een pushbericht zijn.”

Quote

Bij een grote brand worden journalis­ten en internetre­dac­teu­ren middenin de nacht uit bed gebeld

Martijn de Koning, Internetredacteur PZC

Een brand kan er bovendien voor zorgen dat verslaggevers en internetredacteuren 's nachts uit hun bed gebeld worden. ,,Degene met de ochtenddienst heeft piketdienst en moet ’s nachts beschikbaar blijven voor groot nieuws. Dat komt niet zo heel vaak voor, maar vorig jaar gebeurde het nog toen er een brand uitbrak in het Amadore hotel in Kamperland. 170 hotelgasten werden toen geëvacueerd en stonden middenin de nacht in hun pyjama’s op straat. Dat wil je live brengen.”

,,In dat soort gevallen gaat er direct een verslaggever naartoe waar het allemaal gebeurt en die houdt contact met de internetredacteur. Via WhatsApp stuurt de journalist op locatie de eerste informatie door, samen met wat foto’s. Op basis daarvan kan de internetredacteur al heel snel een bericht publiceren. Voor de updates maken we vaak een groepschat aan, met daarin ook de coördinator, fotograaf en een camerajournalist, om snel te kunnen schakelen.”

Snelheid niet ten koste van zorgvuldigheid

Die snelheid mag overigens niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid. ,,Als het gaat om incidenten, ongelukken en grote branden kun je niet zo snel de mist in gaan. We krijgen een officiële melding dat er iets aan de hand is via de pieper, die afgaat vanaf een middelgrote calamiteit, en dan gaan wij of onze collega’s van HV Zeeland erheen. Daardoor kunnen we sowieso al melden wat we zien. En later voegen we dan meer details toe over de precieze toedracht en mogelijke oorzaak.”

Quote

Geruchten zullen we eerst altijd dubbelchec­ken, voor we publiceren

Martijn de Koning, Internetredacteur PZC

,,Bij ander nieuws zijn we daar wel wat voorzichtiger mee. We willen niet iets melden dat naderhand niet blijkt te kloppen. We willen voorkomen dat we te kort door de bocht gaan en zo schade toebrengen. Geruchten zetten we dus niet zomaar op de website. Als rondzingt dat er een wethouder gaat aftreden, dat er iets speelt op een school, of dat er iets aan de hand is met een burgemeester, wil je dat melden. Maar voor we publiceren, zullen we altijd dubbelchecken.”

Poll

Ik snak naar regen

Ik snak naar regen

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
180 stemmen