Volledig scherm
Columnist Maikel Harte. © Joost Hoving

Columnist Maikel Harte: ‘Als mensen met mij in gesprek willen, doe ik dat’

Maikel Harte uit Terneuzen is in het dagelijks leven werkzaam in de advocatuur, daarnaast treedt hij regelmatig op als kleinkunstenaar en schrijft hij columns voor de PZC.

Nooit journalist willen worden?
,,Jawel, ik wilde vroeger sportjournalist worden, net als mijn vader. Ik ben nog een tijdje sportmedewerker geweest toen ik achttien was, maar had het al vrij snel gezien. De eerste keer dat ik naar een regionale voetbalwedstrijd moest, was het nog leuk. Maar na de derde keer dacht ik: wat moet ik hier steeds over schrijven? Ik vind het leuker om mijn fantasie te gebruiken.”

Hoe ben je begonnen met columns?
,,Ik had vroeger een column in De Vliegende Hollander, een soort huis-aan-huisblaadje in Terneuzen. Toen de PZC overstapte naar tabloidformaat, werd gevraagd of ik columns wilde schrijven. Mijn eerste column ging over dat de krant van broadsheet naar tabloid ging. Vroeger was de slogan altijd ‘De PZC, een dijk van een krant’ en ik had er toen van gemaakt: ‘De PZC, een terp van een tabloid’.”

Waar schrijf je over?
,,Mijn columns zijn een knipoog naar mijn persoonlijke of algemene actualiteit. Ik probeer aan te sluiten bij het nieuws van de week, en dan bij voorkeur regionaal nieuws. Of ik schrijf over wat ik zelf ‘huize Harte’ noem, als er thuis iets gebeurt waarvan ik denk dat het leuk is om te delen.”

Het je reserveonderwerpen?
,,Nee, want ik verzin vrij makkelijk. Ik ben net een fruitautomaat: gooi er wat in en er komt vanzelf wat uit. Als ik het echt niet weet, kom ik meestal bij mijn gezin uit. Maar ik deel geen diepgravende dingen of problemen. Mensen moeten niet alles weten.”

Heb je ooit spijt gehad van een column?
,,Kan ik me niet herinneren. Ik heb weleens een column geschreven waarin een grap stond over Pasen. Vraag me niet meer hoe die precies ging, maar ik kreeg toen een envelop in de brievenbus met alleen een postcode uit ’s-Gravenpolder erop. Er zat een stripverhaaltje in over een man met zwarte krullen die een hartaanval kreeg. Daarbij stond de tekst ‘Aan u de keuze: de hemel of de hel?’. Dat vond mijn vrouw wel ver gaan. Mijn column niet, maar die reactie.”

Krijg je veel reacties?
,,Ja, op zaterdagochtend bij de bakker en de kaasboer. En af en toe krijg ik ook mailtjes. Maar het zijn eigenlijk altijd positieve reacties. Een enkele keer gebeurt het dat iemand het niet met mee eens is of wil weten waarom ik iets geschreven heb. Als mensen met mij in gesprek willen, doe ik dat.”

Heb je vaste volgers?
,,Geen flauw idee. Ja, mijn moeder.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘We kregen op de redactie veel mails van mensen die Frits Spits sterkte wensten’

    ‘We kregen op de redactie veel mails van mensen die Frits Spits sterkte wensten’

    Het interview met radiomaker Frits Spits (71) in PZC Magazine van vorige week zaterdag raakte ontzettend veel lezers. Spits – echte naam: Frits Ritmeester – vertelde daarin openhartig over het verdriet na de dood van zijn vrouw Greetje, zijn grote liefde met wie hij 45 jaar was getrouwd. Het interview werd gemaakt door Anniek van den Brand (52), chef PZC Magazine. Zij vertelt waarom ze de radiomaker juist nu wilde interviewen, hoe het contact met hem tot stand kwam en wat het gesprek met haar deed.