Oscar Garschagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen. © Dirk Jan Gjeltema

‘Zouden ze ook de politie hebben gebeld als ik blauwe ogen en een witte huid had’, vroeg hij zich af

column oscar garschagenZelden trekt Middelburger Bram Mvambanu, in hiphopland beroemd als rapper Cycz, racisme- en woke-kaarten. Natuurlijk, als tiener ontdekte hij op pijnlijke wijze dat zijn huidskleur, donker als pure chocolade, zijn identiteitskaart is. Incidentjes bij ouders van vriendjes en bij een disco die hem de toegang weigerde, lachte hij lang weg. En als rapper is zijn huidskleur toch wel een bonus, zegt hij zonder een spoor van ironie. ,,Daardoor val ik in mijn Zeeland op en in Rotterdam of Brussel helemaal niet’’, grijnst nuchtere Bram (27) die op Scalda en de Hogeschool Zeeland marketing- en business-diploma’s haalde en nu in de jeugdzorg werkt.

 1. De Nieuwe Sluis wordt de voordeur naar Parijs
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  De Nieuwe Sluis wordt de voordeur naar Parijs

  Napoleon Bonaparte vond het ruim 200 jaar geleden al een briljant idee - van zichzelf uiteraard - om de bekkens van de Seine en de Schelde aan elkaar te koppelen met een nieuwe waterweg. Toch moest het tot vorige week duren voordat bij Compiègne de eerste spade in zware klei werd gestoken om het Seine Noord-Europa-kanaal uit te graven. De zucht van opluchting dat vorige week eindelijk is begonnen met dit ‘kunstwerk van faraonische omvang’ (Courrier picard) was zelfs hoorbaar in de directiekamers van North Sea Port en naburige bedrijven. Snippers strategisch goed nieuws zijn immers schaars in tijden van wereldwanorde.
 2. Uur U voor Doel
  PREMIUM
  column Oscar Garschagen

  Uur U voor Doel

  Hoogspanning - en dat is geen melige woordgrap - bij de Belgen. Onze meest nabije buren worstelen in tijden van klimaatverandering met een ‘serieus klotedossier’, bericht De Morgen. Moeten uitgerekend nu de CO2-neutrale kerncentrales vlak over de Zeeuws-Vlaamse en Brabantse grenzen bij Doel en die in Wallonië gesloten worden? Moeten er, om te voorkomen dat het licht in half België uit blijft, er twee nieuwe wolken CO2-uitwasemende gascentrales bij gebouwd worden? Wil de wereld, bijeen in blabla-Glasgow afkicken van kolen, olie en gas, zet België de krachtigste CO2-neutrale energiebron juist uit! Kan het mesjoggener?