Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Zijn het geen zeldzame padden die de bouw vertragen, dan zijn het omwonenden

column oscar garschagen‘NEE. Tegen bebouwing’, schetteren de tientallen affiches die de bewoners van de Vlissingse wijk Lammerenburg achter de ramen van hun keurige huizen hebben geplakt. Op een avontuurlijk tripje naar de Gamma stuit je zo waar op een volksoproer in een buurt met onder architectuur gebouwde stadsvilla’s. Mikpunt van het burgerprotest blijkt het plan te zijn om op een lege akker vlakbij een van de grootste complexen voor arbeidsmigranten in Nederland te bouwen. En dat voornemen is weer een onderdeel van het plan om de circa 1000 van de 2000 Oost- en Zuid-Europeaanse arbeidsmigranten in de opverende havenstad eindelijk een keer fatsoenlijk te huisvesten. Hoezo is Zeeland een schrale nieuwsakker?

 1. Online-bagger is duizend maal giftiger dan PFAS in de Westerschelde
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Online-bag­ger is duizend maal giftiger dan PFAS in de Wester­schel­de

  Op hoop van geboosterde zegen verlaten we het kerkgebouw in Vlissingen waar de GGD Zeeland vooruit kijkt naar omikron en daarom omziet naar ons. De sfeer is ondanks zwartgallige virologische voorspellingen ontspannen. Het tempo van heel opmerkelijk maar één prikker ligt hoog. Een wijze commentator constateerde deze week dat in de GGD-prikstraten de stille meerderheid in Nederland het anti-vaxers-rumoer op indrukkende wijze overstemt. Hoezo tweedeling. Dat beeld klopt in Vlissingen en wordt een paar uur later bevestigd in het Rotterdamse Erasmus MC. In de hoofdstraat van deze stad in de stad is een omvangrijke vaccinatiehoek ingericht. Wie bang is, kan een virtual reality-bril opzetten om een afleidend reisje naar een zonnig oord te maken, terwijl de prik wordt gezet.
 2. ‘Stappen? We zijn ’s avonds stuk’, zegt Julia
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  ‘Stappen? We zijn ’s avonds stuk’, zegt Julia

  Er wordt weer onzichtbaar gebuffeld in de Zeeuwse boomgaarden. Verscholen tussen de muren van groen blad bij Krabbendijke zijn jonge Poolse plukkers gezellig kletsend aan het werk. Het tempo waarin Conference-peren van de bomen worden gegrist ligt hoog. Als ik vraag of zij dit weekend nog uit zijn geweest, wordt er meewarig gegrijnsd. ,,Stappen? We zijn ’s avonds stuk’’, zegt Julia, een twintiger uit het Poolse Bialystok. Plukken is vooral in de regen doodvermoeiend.
 3. Optimisten veroveren de wereld
  PREMIUM

  Optimisten veroveren de wereld

  Van de happyhappyjoyjoy-club van onversneden optimisten zal ik nooit lid worden. Het is geen vrolijk gezicht als je vakmatig op de eerste rang zit, terwijl de mensheid van crisis naar oorlog naar dictatuur struikelt. Maar juist in deze historische en fascinerende pandemietijd is het zicht op positieve vooruitgang verscherpt. Dat is vooral te danken aan de komst van heel goed werkende vaccins, hét spectaculairste positieve nieuws van 2021. Uiteraard op de gunstige uitslag van de postoperatieve scan van W. na.