Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is

column oscar garschagen‘Noord-Beveland’ neem je niet even mee naar het strand. Het boek over ‘peeland’, dat vandaag verschijnt, is van het formaat terrastegel. Dat is ook nodig om een ,,experimenteel totaalboek’’ te maken, zegt uitgever Matty Verkamman in Kats. Uit een eerdere, succesvolle proef met het nog omvangrijkere en dure ‘Tholen’ put hij de hoop dat ook ‘Noord-Beveland’ zal aanslaan. Vermoedelijk ben ik niet de enige die verbaasd is dat er over het verstilde,  strak gelijnde en - sorry, sorry - saaie Noord-Beveland zoveel te vertellen valt. Een kwestie van grondige, onthaaste journalistiek en prachtige fotografie.

 1. Groene Annalena Baerbock heeft de broek aan
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Groene Annalena Baerbock heeft de broek aan

  De beschuldiging op het smoezelige spandoek in het Alaunpark van Dresden liegt er niet om: ,,Groenen=Oorloghitsers’’. Op een meiavond zit het park vol met vredig musicerende en bierdrinkende jongeren, maar onlangs is ook hier gedemonstreerd tegen de krankzinnige oorlog in voelbaar nabij Oekraïne. Niet alleen tegen ,,de moordenaar Poetin’’, maar ook tegen regeringspartij Die Grünen. Het verwijt is dat de vredesduiven van weleer oorlogszuchtige haviken zijn geworden.
 2. Niemand snapt waarom kerken wel open zijn en ‘de sportscholen van de geest’ niet
  PREMIUM
  column Oscar Garschagen

  Niemand snapt waarom kerken wel open zijn en ‘de sportscho­len van de geest’ niet

  Een ludiek ideetje was het zeker. Maar ‘magisch en verrukkelijk’, zoals organisator Diederik Ebbinge het Kapsalon Theater noemde: nou nee. Althans, niet in de Vlissingse megabioscoop CCXL, waar de culturele demonstranten heel braaf werden QR-ed. De zanger van dienst was na twee optredens-loze jaren nog niet bij stem en gastheer René Mioch vertoonde zijn dweperige interviews met Hollywoodse sterren alsof je op een verjaardagsfeestje op vakantiefilmpjes wordt getrakteerd.
 3. Wat als Poetin flipt?
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Wat als Poetin flipt?

  Was je tijdens de Koude Oorlog net zo bang als ik nu, vraagt een jonge kennis als we via de autoradio worden overspoeld met angstwekkend nieuws over Poetins krankzinnige oorlog. Nee, geen seconde, zelfs niet als dienstplichtig soldaat in Duitsland waar ‘langharig tuig’ uit Nederland het Rode Gevaar moest afschrikken. De toevoer van bier en frikandellen baarde meer zorg. Onze beschermengel tegen een kernoorlog heette toen MAD, mutual assured destruction, wederzijdse verzekerde vernietiging, de voorspelbare waanzin ten top, maar uiterst effectief.
 4. Vuilnis jutten tegen de bierkaai
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Vuilnis jutten tegen de bierkaai

  Bierblikjes, visnetten, hengelsnoeren, snippers plastic en sigarettenfilters, peuken dus, eindeloos veel peuken. Loop een ochtendje mee met de mannen van Het Groene Strand en verbaas je over de ‘plastic soep’ in het witte zand. Zelfs een op het oog schoon stuk Zeeuws (naakt)strand tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder bij Oranjezon blijkt een vuilnisbelt. Goed bezig, moedigde ik mijzelf aan terwijl ik als een straatveger over het strand schuifelde. Maar na de zoveelste peuk en wegwerpvork besprong mij een gevoel van totale nutteloosheid. Dit is jutten tegen de bierkaai.

Columns