Oscar Garschagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen. © Dirk-Jan Gjeltema

Waarom waren de dijken zo zwak?

column Oscar Garschagen‘Overstromingen kwamen toch al heel vaak voor. Waarom waren de dijken eigenlijk zo laag en zo zwak?’ Prima journalistieke vraag van mijn 12-jarige kleindochter als we door het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk lopen. Het museum moet een hausse aan bezoekers verwerken. Nederlandse, Franse en Duitse tv-ploegen buitelen in de vier caissons over elkaar. De stemmen in het 1835+1-monument en de film Klaartje maken diepe indruk op haar. Ze vraagt opnieuw waarom de dijken zo slecht waren.

 1. 
Het is helemaal niet klote om boer te zijn
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Het is helemaal niet klote om boer te zijn

  ,,Het is klote om boer te zijn”, hoorde ik Caroline van der Plas ergens zeggen. De populistische politica heeft een punt, want het is geen fijne tijd voor boeren. Na jaren van wegkijken, ontkennen, pappen en nathouden komt de regering eindelijk met een groot en dwingend plan om de stikstofcrisis aan te pakken. Hoe pijnlijk dat is voor hoeveel boeren moet blijken. Maar geen provincie ontsnapt aan het doel om de nationale stikstofneerslag te halveren. Ook Zeeland niet, hoewel hier België en de scheepvaart hoofdschuldigen zijn.
 2. Toch stemmen maar met frisse tegenzin
  PREMIUM

  Toch stemmen maar met frisse tegenzin

  Wonen we in een onbereikbaar dorp? Of in een gebarricadeerde straat? Hoe het komt, weet ik niet, maar ook in deze verkiezingscampagne heeft geen enkele politieke zendeling bij ons aangebeld en gevraagd om onze stem. Heel raar want in alle verkiezingsprogramma’s wordt ‘de burger centraal’ gesteld en verzekeren keurig gekapte kandidaten dat onze ‘mening telt.’ Zou het werkelijk? Kom dan eens langs! Of is huisbezoek, canvassen, té Amerikaans ?