Oscar Garschagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen. © Dirk Jan Gjeltema

Waar blijft dat messenverbod?

column oscar garschagenHet is te krankjorum voor woorden dat tieners in Nederland nog steeds ongestraft met messen op zak de deur uit mogen. Dat landelijke messenverbod waar alle burgemeesters, de Tweede Kamer en god-weet-wie om smeken is er om juridische en procedurele redenen nog altijd niet.

 1. The Beatles: Get Back sleurt je terug in de tijd
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  The Beatles: Get Back sleurt je terug in de tijd

  The Beatles: Get Back over de nadagen van de meest invloedrijke band ter wereld, sleurt je onherroepelijk terug in de tijd. Al in de eerste van de 470 minuten lange documentaire op Disney Plus van regisseur Peter Jackson (Lord of the Rings en They Shall Not Grow Old) ben ik weer in 1964. Alle vermaningen van onze ouders ten spijt stonden mijn broertje en ik en alle jochies uit onze straat aan de Amstel om een glimp van de Fab Four op te vangen. De plekken langs de rivier waar we John, Paul, George en zieke Ringo-vervanger Jimmy Nicol heel even aanstaarden, kan ik blindelings vinden.
 2. Hup, hup Nederland, allemaal aan de warmtepomp
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Hup, hup Nederland, allemaal aan de warmtepomp

  Hup, hup Nederlanders, allemaal van het gas af en snel een beetje graag, tempo, tempo. Is het niet vanwege Poetin of Parijs dan wel je eigen portemonnee. De boodschap van de onvermoeibare Hugo de Jonge, die zich nu opwerpt als nationale bouwheer van alles, is duidelijk; niets doen is duur, dom en ongezond. Hogere machten dan de Zeeuwse christendemocraat, dwongen mij al eerder tot actie. Behalve dat de energiecrisis zich al vorig jaar aandiende, bliezen in februari Dudley, Eunice en Franklin onze achttien zonnepanelen als dorre boomblaadjes van het dak af.
 3. IJzeren Paard voert Zeeuwse show op
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  IJzeren Paard voert Zeeuwse show op

  Militair machtsvertoon in zonnig Zeeland met een boodschap voor het Kremlin. Vlissingen-Oost is afgebakend militair terrein met ‘Alertstatus: A’, lees ik op een bord. Niet dat de landerig kijkende commando’s je onder schot nemen als je bij het haventerrein van Verbrugge Amerikaanse M-1 Abraham tanks fotografeert. Spotters, dus ook spionnen, zijn welkom bij de show. De roemruchte Amerikaanse Vierde Infanterie Divisie, bijgenaamd IJzeren Paard, is op weg naar Polen en de Baltische staten en wil gezien worden.
 1. Nog even en we krijgen hier ook Randstadtoestanden
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Nog even en we krijgen hier ook Randstad­toe­stan­den

  ,,Deze weken zonder Duitse en Belgische gasten, o wat heerlijk, die stilte! Het is hier vaak te vol en te druk’’, verzucht een dorpsgenote. Kan toeval zijn, maar ze is in korte tijd de zoveelste die in alledaags gesprekjes klaagt over te veel mensen. ,,Nog even en we krijgen hier ook Randstadtoestanden’’, mopperkont een nieuwe kennis, een Randstad-vluchteling. Stil Zeeland is het mooiste Zeeland klinkt het verlangend.
 2. Schoon Zeeland, vuil Zeeland
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Schoon Zeeland, vuil Zeeland

  Nog een laatste pre-flight-check in de Cessna Skyhawk en dan vol gas het hobbelige gras op van Vliegveld Midden-Zeeland, ook wel, lach niet, Zeeland Airport genoemd. Als de lucht grip krijgt op de vleugels worden we zachtjes opgetild, het Zeeuwse luchtruim in. Terwijl bevriende piloot Sander ontspannen onze veiligheid managet, spied ik het landschap af. Het Veerse Meer, de Manteling en de stranden ogen op afstand maagdelijk, maar dat is schijn. Langs de randen van het kwetsbare meer rukt de bebouwing op. Met dank aan geldzuchtige gemeenten. Nagenoeg geen strand is ongerept; hokjes, strandtenten en zelfs strandvilla’s vormen bijna een ketting van Vrouwenpolder naar Westkapelle. Windmolens verstoren overal het panorama.