Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Vanaf de vijf meter hoge bouwstelling trok het zomerse Zeeuwse leven als een film voorbij

column oscar garschagen,,Aan het klussen? Goed bezig, hahaha, voor een journalist dan. Pas je op voor druipers?’’ Aan aanmoedigingen geen gebrek. Alsof de voorbijgangers weten dat ik zelden in de stemming ben voor klussen. Niet dat ik het haat, maar waarom amateuristisch aanklooien als het barst van de vaklieden. Onhandig ben ik niet echt, want ik leerde onder andere op Munnikenhof melken, ploegen, paarden mennen en trekker rijden, maar tuinieren, dakgoten ontstoppen, schilderen, pffffttt. Zelfs niet voor vriendinnen.

 1. Aangenaam wonen in een plant
  PREMIUM
  Column Oscar Garschagen

  Aangenaam wonen in een plant

  Goh, ons huis is opeens een echte plant. Nee, geen gewas, maar een bedrijfje in elektriciteitsopwekking. De keuze uit de voertaal van onze nieuwe zonnepanelenapp bestond namelijk uit Chinees of Engels. Onze plant met achttien panelen draait op het ogenblik best lekker, we hebben sinds de installatie medio juni al bijna 500 euro verdiend, zonder te zweten. Als tijdelijke, zakelijke zonnepanelenhouders krijgen we ook nog de btw terug. Waarvoor dank aan iedere medebelastingbetaler. U begrijpt, de mediahysterie over wat warmer weer ging totaal aan ons voorbij.
 2. ‘Je moeder was in het kamp zo sterk als bamboe’
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  ‘Je moeder was in het kamp zo sterk als bamboe’

  Latrines schoonmaken, hout hakken en water sjouwen in de Jappenkampen kon je moeder als een meisje van 14 beter dan een volwassen vrouw, want ze was sterk als bamboe. Ik hoor het mijn grootmoeder, ook een taaie, weer vertellen. Maar traumatischer dan de bijna drie kampjaren op Java waren voor mijn moeder de weken na de bevrijding van Nederlands-Indië in augustus 1945 door de Britten, die zogenoemde Bersiaptijd.
 3. Vladimir de Verschrikkelijke slaat hard toe
  PREMIUM
  column

  Vladimir de Verschrik­ke­lij­ke slaat hard toe

  Grootheidswaanzin, machtsbehoud, oorlog, zelfverrijking, expansiedrift, geheimen, bedrog, propaganda én zelfrechtvaardiging. Alle kenmerken van een dictator kan Vladimir Vladimirovitsj Poetin aanvinken. Nabestaanden van de passagiers van de MH17 weten dat allang, net als Georgiërs en Oekraïners, die hem, zoals een vriend in Kiev deed, Vladimir de Verschrikkelijke, noemen. Nu hij in Oekraïne een blitzkrieg is begonnen, snapt de hele wereld dat ook.