oscar garschagen, grijpskerke, foto dirk-jan gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
oscar garschagen, grijpskerke, foto dirk-jan gjeltema © Dirk Jan Gjeltema

Vaccineren is vrijheid, gelijkheid en broederschap

column oscar garschagenDe Parijse boekverkoper had nooit van zijn leven gedacht dat hij nog eens zou behoren tot de zwijgende meerderheid, tot la majorité silencieuse. ,,Ik stem communistisch, maar mijn vrouw vindt mij steeds rechtser, alleen maar omdat ik, net als velen, vind dat we in coronacrisistijd een strakke leider, een baas, nodig hebben. Iemand moet marsorders geven. En Macron doet dat goed.’’

 1. IJzeren Paard voert Zeeuwse show op
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  IJzeren Paard voert Zeeuwse show op

  Militair machtsvertoon in zonnig Zeeland met een boodschap voor het Kremlin. Vlissingen-Oost is afgebakend militair terrein met ‘Alertstatus: A’, lees ik op een bord. Niet dat de landerig kijkende commando’s je onder schot nemen als je bij het haventerrein van Verbrugge Amerikaanse M-1 Abraham tanks fotografeert. Spotters, dus ook spionnen, zijn welkom bij de show. De roemruchte Amerikaanse Vierde Infanterie Divisie, bijgenaamd IJzeren Paard, is op weg naar Polen en de Baltische staten en wil gezien worden.
 1. Bloedkoralen van de bastaard, een hommage
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Bloedkora­len van de bastaard, een hommage

  Terreur in Zeeland. Vier moorden op ondernemers in de toeristenbranche; twee levend begraven op de vliedberg achter de kerk van een Bevelands dorp, een doodgestoken en gedumpt in zijn vijver en een vastgespijkerd aan de deur van een dames-wc, dobberend in het Veerse Meer. Een Amsterdamse journalistieke speurneus zoekt - tussen veel gerammetamp in een hooiberg door - de dader in kringen van Zeelandia, een ‘aktiegroep’ die Zeeland wil behouden voor de Zeeuwen en daarom strijdt tegen de komst van de toeristen, de tweede huisjes, de industrie en goddeloze uitwassen, zoals zwemmen op zondag.
 2. Bin jie noe bedonderd
  PREMIUM
  Column Oscar Garschagen

  Bin jie noe bedonderd

  ,,Bin jie noe bedonderd? De nog jonge veeboer op Walcheren tikt op zijn voorhoofd als ik hem vraag of hij stopt met de koeien als hij zijn bedrijf kan verkopen voor 120 procent van de marktwaarde. Alsof emoties, gevoelens van gehechtheid aan land en beesten, zich laten afkopen met die stopbonus waarover het kabinet vandaag beslist. Toch wordt in Den Haag de zogeheten superplusregeling an offer they can’t refuse genoemd. Leuk gevonden, maar het is de vraag of ze op de ministeriële burelen hun filmklassiekers werkelijk kennen.