Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Vaak sloegen we zelf om in de golven, tot vermaak van badgasten

column oscar garschagenZeeuwse zomers wekken altijd mijn verleden als Domburgse strandwacht (,,beter badman dan barman”) tot leven. Als badmannenbaas Erik de Lange op de hoge uitkijkpost bij de De Stenen Toko mij zijn krachtige verrekijker aanreikt, vlieg ik even een halve eeuw terug in de tijd. We turen naar een eenzame kleuter in de branding en even lijkt er bar weinig veranderd aan de Costa Domburgia, waar het silhouet van duinen, Watertoren en Badpaviljoen onaangetast is gebleven. Badmannen maken nog steeds dezelfde cynische grappen over lakse ouders die denken in het zwembad te zijn en ik herken de stille opluchting als de jonge vader alsnog toesnelt. 

 1. Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmigranten
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmi­gran­ten

  Een Zeeuws hotel dat een club wekelijkse gasten plotseling aan de stoep zet wegens personeelsgebrek. Steeds langere wachtlijsten bij de verkopers van zonnepanelen die schreeuwen om monteurs. Bordjes in de horeca met teksten als ‘Helaas kunnen wij wegens de personele bezetting vandaag geen broodjes serveren of het terras openen’. Alarmerende krantenkoppen over personeelstekorten in de (Zeeuwse) ouderenzorg en de ziekenhuizen.
 2. Toch stemmen maar met frisse tegenzin
  PREMIUM

  Toch stemmen maar met frisse tegenzin

  Wonen we in een onbereikbaar dorp? Of in een gebarricadeerde straat? Hoe het komt, weet ik niet, maar ook in deze verkiezingscampagne heeft geen enkele politieke zendeling bij ons aangebeld en gevraagd om onze stem. Heel raar want in alle verkiezingsprogramma’s wordt ‘de burger centraal’ gesteld en verzekeren keurig gekapte kandidaten dat onze ‘mening telt.’ Zou het werkelijk? Kom dan eens langs! Of is huisbezoek, canvassen, té Amerikaans ?
 1. Bin jie noe bedonderd
  PREMIUM
  Column Oscar Garschagen

  Bin jie noe bedonderd

  ,,Bin jie noe bedonderd? De nog jonge veeboer op Walcheren tikt op zijn voorhoofd als ik hem vraag of hij stopt met de koeien als hij zijn bedrijf kan verkopen voor 120 procent van de marktwaarde. Alsof emoties, gevoelens van gehechtheid aan land en beesten, zich laten afkopen met die stopbonus waarover het kabinet vandaag beslist. Toch wordt in Den Haag de zogeheten superplusregeling an offer they can’t refuse genoemd. Leuk gevonden, maar het is de vraag of ze op de ministeriële burelen hun filmklassiekers werkelijk kennen.
 2. Koeman’s droom na 14 maanden vervlogen
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Koeman’s droom na 14 maanden vervlogen

  Ronald Koeman kan vijf dagen per week golfen, ook leuk naar het schijnt. Die oprotpremie van 12 miljoen zal de pijn van zijn ontslag verlichten, maar beslist niet wegnemen. Zijn hele loopbaan wilde hij immers al hoofdcoach worden van FC Barcelona waarmee hij in 1992 als speler op Wembley de Europa Cup 1 won en zegt nu in het Catalaans: adéu. Hij begon er 14 maanden geleden aan, na een hartaanval. Wie dat niet begrijpt, zoals ik, en geen verstand heeft van voetbal, zoals ik, en zich vaak afvraagt waarom Barça altijd weer wereldnieuws is, is het boek FC Barcelona, het imperium, echt een ogen-opener.
 3. ‘Bezint eer ge begint’
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  ‘Bezint eer ge begint’

  Welke idioten hebben dit ooit bedacht? Zo bot formuleerde Pieter Omtzigt, politicus en tóch beleefd, deze vraag in het marathondebat over de Wet Toekomst Pensioenen natuurlijk niet, maar het was wel de ondertoon van zijn fascinerende masterclass ‘Hoe maak je wél een goede wet’. Artikel voor artikel fileerde het slimste Kamerlid, een econometrist, het wetsplan voor de grootste pensioenhervorming ooit in Nederland. Hij sloot na anderhalf uur af met een plechtige smeekbede aan zijn collega’s: ,,Bezint eer ge begint.”