Oscar Garschagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen. © Dirk-Jan Gjeltema

Uur U voor Doel

column Oscar GarschagenHoogspanning - en dat is geen melige woordgrap - bij de Belgen. Onze meest nabije buren worstelen in tijden van klimaatverandering met een ‘serieus klotedossier’, bericht De Morgen. Moeten uitgerekend nu de CO2-neutrale kerncentrales vlak over de Zeeuws-Vlaamse en Brabantse grenzen bij Doel en die in Wallonië gesloten worden? Moeten er, om te voorkomen dat het licht in half België uit blijft, er twee nieuwe wolken CO2-uitwasemende gascentrales bij gebouwd worden? Wil de wereld, bijeen in blabla-Glasgow afkicken van kolen, olie en gas, zet België de krachtigste CO2-neutrale energiebron juist uit! Kan het mesjoggener? 

 1. Groene Annalena Baerbock heeft de broek aan
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Groene Annalena Baerbock heeft de broek aan

  De beschuldiging op het smoezelige spandoek in het Alaunpark van Dresden liegt er niet om: ,,Groenen=Oorloghitsers’’. Op een meiavond zit het park vol met vredig musicerende en bierdrinkende jongeren, maar onlangs is ook hier gedemonstreerd tegen de krankzinnige oorlog in voelbaar nabij Oekraïne. Niet alleen tegen ,,de moordenaar Poetin’’, maar ook tegen regeringspartij Die Grünen. Het verwijt is dat de vredesduiven van weleer oorlogszuchtige haviken zijn geworden.
 2. Hoe de koning zich nuttig kan maken in Qatar
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Hoe de koning zich nuttig kan maken in Qatar

  Kotsend, altijd koortsig, vaak huilend werkte de Bengaal Gaziur Rahman (26) mee aan de bouw van Stadion 974 en een gasfabriek in Qatar. In de verzengende hitte zag hij maten sterven. Uitgemolken door illegale ronselaars en nog steeds ziek keerde hij terug naar zijn dorp in Bangladesh, waar hij sprak met sportjournalist Matthijs van Dam van Trouw. Hoewel het verhaal van de systematische uitbuiting in Qatar al sinds 2014 bekend is, toch een onthutsend relaas. Net als de VPRO-reportages van Danny Ghosen, die in Nepal nabestaanden van in Qatar omgekomen bouwvakkers sprak.
 1. Hup, hup Nederland, allemaal aan de warmtepomp
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Hup, hup Nederland, allemaal aan de warmtepomp

  Hup, hup Nederlanders, allemaal van het gas af en snel een beetje graag, tempo, tempo. Is het niet vanwege Poetin of Parijs dan wel je eigen portemonnee. De boodschap van de onvermoeibare Hugo de Jonge, die zich nu opwerpt als nationale bouwheer van alles, is duidelijk; niets doen is duur, dom en ongezond. Hogere machten dan de Zeeuwse christendemocraat, dwongen mij al eerder tot actie. Behalve dat de energiecrisis zich al vorig jaar aandiende, bliezen in februari Dudley, Eunice en Franklin onze achttien zonnepanelen als dorre boomblaadjes van het dak af.
 2. Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is

  ‘Noord-Beveland’ neem je niet even mee naar het strand. Het boek over ‘peeland’, dat vandaag verschijnt, is van het formaat terrastegel. Dat is ook nodig om een ,,experimenteel totaalboek’’ te maken, zegt uitgever Matty Verkamman in Kats. Uit een eerdere, succesvolle proef met het nog omvangrijkere en dure ‘Tholen’ put hij de hoop dat ook ‘Noord-Beveland’ zal aanslaan. Vermoedelijk ben ik niet de enige die verbaasd is dat er over het verstilde, strak gelijnde en - sorry, sorry - saaie Noord-Beveland zoveel te vertellen valt. Een kwestie van grondige, onthaaste journalistiek en prachtige fotografie.
 3. Niemand snapt waarom kerken wel open zijn en ‘de sportscholen van de geest’ niet
  PREMIUM
  column Oscar Garschagen

  Niemand snapt waarom kerken wel open zijn en ‘de sportscho­len van de geest’ niet

  Een ludiek ideetje was het zeker. Maar ‘magisch en verrukkelijk’, zoals organisator Diederik Ebbinge het Kapsalon Theater noemde: nou nee. Althans, niet in de Vlissingse megabioscoop CCXL, waar de culturele demonstranten heel braaf werden QR-ed. De zanger van dienst was na twee optredens-loze jaren nog niet bij stem en gastheer René Mioch vertoonde zijn dweperige interviews met Hollywoodse sterren alsof je op een verjaardagsfeestje op vakantiefilmpjes wordt getrakteerd.