Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Steeds luider klinken de klachten over de kille en geautomatiseerde overheid

column oscar garschagen,,Heb je al een excuusbriefje ontvangen van de belastinginspecteur’’,  schatert Els, mijn gids in de fiscale jungle. Vorig jaar redde ze mij uit de grijpgrage klauwen van die anonieme pennenlikker en diens falende computers. Na een hartverzakking (bij mij) en een scherp geformuleerd briefje (van haar) kwam het goed. Maar verontschuldigingen?

Toen ik pas mijn ‘schoenendoos’ met bonnetjes bij haar inleverde, had zich een tweet van Pieter Klein van RTL Nieuws over de Belastingdienst in mijn hoofd genesteld: ’Kafka meets Orwell&Hotel California. Je ben ingecheckt zonder dat je het weet en komt er nooit meer uit’.

  1. Unorthodox, de onverwachte Netflix-hit
    PREMIUM

    Unorthodox, de onverwach­te Net­flix-hit

    Pauzeer op de vluchtheuvel van de eindeloze coronacrisis, Netflix, en je vindt tussen de filmische clichés een parel: Unorthodox. Deze fenomenale serie gaat over de vlucht van een jonge, net zwangere vrouw uit haar gedwongen huwelijk in de ultraorthodoxe gemeenschap van Satmar-Joden in New York. Het plot, gebaseerd op de autobiografische bestseller van Deborah Veldman, is gesitueerd in de wereld van zeer vrome Joden. Deze chassidiem zijn herkenbaar aan hun zwarte jassen, hun pijpenkrullen, bonthoeden, lange rokken en pruiken.

Columns