Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Sorry en het zwarte verleden van Zeeland

column oscar garschagenNoem een schanddaad of er is officieel excuus voor gemaakt: de Shoah, het Derde Rijk, de Japanse bezetting van China, de smeerpijperij in de RK-kerk. En vorig jaar hakkelde de koning nog verontschuldigingen voor drie eeuwen Nederlandse uitbuiterij in Indonesië. Sorry is niet langer het moeilijkste woord voor hooggezetenen, ook al waren zij zelf geen daders. 

 1. Lege ogen van kinderen verbergen vreselijke verhalen
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Lege ogen van kinderen verbergen vreselijke verhalen

  Met lege blik staart het jochie in een fanshirtje van Dynamo Kiev naar vredige taferelen van ijsjes lebberende toeristen. Zijn moeder doet in Het IJskasteel in Westkapelle bestellingen met Google Translate. Een wat oudere broer komt somber kijkend naast hem zitten op de suikerspinkleurige stoeltjes. Ze zijn ver van huis, maar de boze en gewelddadige wereld die zij hebben achtergelaten weerspiegelt in hun ogen. Hun stugge moeder wil alleen kwijt dat ze uit de buurt van Kiev komen. De journalist in mij zwijgt. Uitdrukkingsloze, starende ogen van kinderen in oorlogszones heb ik in Gaza ook vaak gezien, ze verbergen de vreselijkste verhalen. Wij hier zien de tv-beelden - en niet eens de gruwelijkste - maar zij hebben de verschrikkingen meegemaakt en geroken.
 2. Nederlands meesterwerk in Antwerpen
  PREMIUM

  Nederlands meester­werk in Antwerpen

  Het fijne van Zeeland is ook dat Antwerpen maar op een boogscheut ligt. Dat ontdekte ik al als tiener uit slaperig Veere op zoek naar groots en meeslepend leven in het zondige Schipperskwartier. En nog steeds kom ik graag in de Sinjorenstad die een heuse metamorfose doormaakt. Nieuw hoogtepunt is het schitterend gerenoveerde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen(KMSKA). Op het verhippende Zuid is een vluchtplaats geopend voor allen die het voetbal nu al beu zijn en ook tabak heeft van het Haagse geleuter over sociale onveiligheid, reptielen en ander politiek ongedierte.
 3. Rutte sterft dood door duizend sneden
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Rutte sterft dood door duizend sneden

  En toen werd Mark pislink. Lang in een opnieuw heel venijnig Tweede Kamerdebat over ‘Nokiagate’ acteerde de belaagde minister-president onverschilligheid. Hij zat lekker te oefenen met zijn smartphone. Maar donderdag om 14.10 uur precies verloor Mark Rutte zijn geduld en barstte hij zwaar geïrriteerd los. Hij heeft schoon genoeg van dit soort debatten. Dat eeuwige wantrouwen, dat gebrek aan basaal respect, het uitvergroten van fouten, die niet aflatende valsheid, de altijd opduikende suggestie dat hij altijd de boel belazert: monden in de Tweede Kamer vielen open en de mijne ook.