Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Schoon Zeeland, vuil Zeeland

column oscar garschagenNog een laatste pre-flight-check in de Cessna Skyhawk en dan vol gas het hobbelige gras op van Vliegveld Midden-Zeeland, ook wel, lach niet, Zeeland Airport genoemd. Als de lucht grip krijgt op de vleugels worden we zachtjes opgetild, het Zeeuwse luchtruim in. Terwijl bevriende piloot Sander ontspannen onze veiligheid managet, spied ik het landschap af. Het Veerse Meer, de Manteling en de stranden ogen op afstand maagdelijk, maar dat is schijn. Langs de randen van het kwetsbare meer rukt de bebouwing op. Met dank aan geldzuchtige gemeenten. Nagenoeg geen strand is ongerept; hokjes, strandtenten en zelfs strandvilla’s vormen bijna een ketting van Vrouwenpolder naar Westkapelle.  Windmolens verstoren overal het panorama.

 1. ‘Zouden ze ook de politie hebben gebeld als ik blauwe ogen en een witte huid had’, vroeg hij zich af
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  ‘Zouden ze ook de politie hebben gebeld als ik blauwe ogen en een witte huid had’, vroeg hij zich af

  Zelden trekt Middelburger Bram Mvambanu, in hiphopland beroemd als rapper Cycz, racisme- en woke-kaarten. Natuurlijk, als tiener ontdekte hij op pijnlijke wijze dat zijn huidskleur, donker als pure chocolade, zijn identiteitskaart is. Incidentjes bij ouders van vriendjes en bij een disco die hem de toegang weigerde, lachte hij lang weg. En als rapper is zijn huidskleur toch wel een bonus, zegt hij zonder een spoor van ironie. ,,Daardoor val ik in mijn Zeeland op en in Rotterdam of Brussel helemaal niet’’, grijnst nuchtere Bram (27) die op Scalda en de Hogeschool Zeeland marketing- en business-diploma’s haalde en nu in de jeugdzorg werkt.
 1. Hopelijk gaat Slob’s opvolger wél met ‘elan’ aan de slag
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Hopelijk gaat Slob’s opvolger wél met ‘elan’ aan de slag

  Er moet voor alle scholen een ‘Deltaplan Schone Lucht’ komen, zei een hoogleraar in Nieuwsuur. ‘Dat is een kwestie van nationaal belang, voor alle kinderen’. En natuurlijk voor leraren, ouders en grootouders die met een mengeling van opluchting en onrust de heropening van de basisscholen tegemoet zien. Tegelijkertijd braken mijn klompen. Het is gênant dat het nieuws mij ontgaan was, maar het is niet minder gênant dat de luchtkwaliteit in een derde van alle Nederlandse basis - en middelbare scholen nog steeds niet deugt.
 2. Vladimir de Verschrikkelijke slaat hard toe
  PREMIUM
  column

  Vladimir de Verschrik­ke­lij­ke slaat hard toe

  Grootheidswaanzin, machtsbehoud, oorlog, zelfverrijking, expansiedrift, geheimen, bedrog, propaganda én zelfrechtvaardiging. Alle kenmerken van een dictator kan Vladimir Vladimirovitsj Poetin aanvinken. Nabestaanden van de passagiers van de MH17 weten dat allang, net als Georgiërs en Oekraïners, die hem, zoals een vriend in Kiev deed, Vladimir de Verschrikkelijke, noemen. Nu hij in Oekraïne een blitzkrieg is begonnen, snapt de hele wereld dat ook.
 3. 
Is de heisa om de Hedwigepolder nou eens afgelopen?
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Is de heisa om de Hedwigepol­der nou eens afgelopen?

  De hoeves zijn gesloopt, de akkers omgewoeld en de populieren omgehakt. Alle natuur is in Nederland mensennatuur, las ik ergens. Dat klopt als we uitwaaien op de dijk van de Hertogin Hedwigepolder en kijken naar de kale moddervlakte waar in de verte graafmachines nieuwe natuur aan het scheppen zijn. Het is stil aan deze frontlinie van de strijd tussen mens en milieu. De oorlog lijkt gestreden, het wachten is op het getij in het nieuwe grenspark Groot-Saeftinghe, waar lepelaars, kluten en wilde eenden neerstrijken. Eindelijk wordt het politieke horrorverhaal over dat kleine poldertje in Oost-Zeeuws-Vlaanderen afgesloten.

Columns