Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmigranten

column oscar garschagenEen Zeeuws hotel dat een club wekelijkse gasten plotseling aan de stoep zet wegens personeelsgebrek. Steeds langere wachtlijsten bij de verkopers van zonnepanelen die schreeuwen om monteurs. Bordjes in de horeca met teksten als ‘Helaas kunnen wij wegens de personele bezetting vandaag geen broodjes serveren of het terras openen’.  Alarmerende krantenkoppen over personeelstekorten in de (Zeeuwse) ouderenzorg en de ziekenhuizen.

 1. Tieners die tieners vermoorden
  PREMIUM

  Tieners die tieners vermoorden

  Iedere dag is voor de families van de vermoorde Tim van der Steen (15) en Rainée Laveist (20) loodzwaar. Iedere dag opnieuw gaan ze kapot aan het gewelddadige verlies van hun zonen, broers en neven. Komend weekend een jaar geleden zei Tim tegen zijn moeder: ,,Doei mam, ik ga bij E. chillen en gamen.” Een uurtje later lag hij, zwaar bloedend, op een fietspad, zeventien maal gestoken met een survivalmes door S. (15), de jongere broer van E. (17). Afgeslacht om een luizige 50 euro door twee jongens die volgens experts ‘een psychopathische ontwikkeling’ doormaken.
 1. Vladimir de Verschrikkelijke slaat hard toe
  PREMIUM
  column

  Vladimir de Verschrik­ke­lij­ke slaat hard toe

  Grootheidswaanzin, machtsbehoud, oorlog, zelfverrijking, expansiedrift, geheimen, bedrog, propaganda én zelfrechtvaardiging. Alle kenmerken van een dictator kan Vladimir Vladimirovitsj Poetin aanvinken. Nabestaanden van de passagiers van de MH17 weten dat allang, net als Georgiërs en Oekraïners, die hem, zoals een vriend in Kiev deed, Vladimir de Verschrikkelijke, noemen. Nu hij in Oekraïne een blitzkrieg is begonnen, snapt de hele wereld dat ook.
 2. Remkes geeft spoedcursus regeren
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Remkes geeft spoedcur­sus regeren

  Caroline van der Plas is zelfs een beetje verliefd geworden op Johan (‘ik hou van shag, drink bier en ben van de VVD’) Remkes. En dat ligt niet alleen aan diens Groningse klemtoon, zijn tuindersafkomst of zijn favoriete tijdverdrijf: in cafés ouwehoeren over politiek en kopstootjes drinken. Zij - en zij niet alleen - viel woensdag voor zijn ‘ik voel de pijn van de boeren’-speech, waarmee hij in amper een half uurtje de hele tv-kijkende landbouwsector inpalmde.