Oscar Garschagen
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen © Dirk Jan Gjeltema

Peter was de hoofdprijs

column oscar garschagenEens hoopt de grote liefde van Peter R. de Vries te horen waarom haar minnaar niet werd beveiligd. In een hartverscheurende liefdesverklaring in De Volkskrant noemt zij het ‘onbegrijpelijk’ dat zijn dagelijkse gang naar RTL Boulevard niet werd bewaakt. Ze -haar naam is geheim- zegt: ,,Want je weet als ze Peter neerschieten is de impact groter. Dan zegt iemand pas echt: weet met wie je te maken hebt. Dan zaai je de meeste angst. Peter was de hoofdprijs.’’ Het loon van die angst zaaien laat zich raden. Na de advocatuur is ook de journalistiek zwaar geïntimideerd. 

 1. Niemand snapt waarom kerken wel open zijn en ‘de sportscholen van de geest’ niet
  PREMIUM
  column Oscar Garschagen

  Niemand snapt waarom kerken wel open zijn en ‘de sportscho­len van de geest’ niet

  Een ludiek ideetje was het zeker. Maar ‘magisch en verrukkelijk’, zoals organisator Diederik Ebbinge het Kapsalon Theater noemde: nou nee. Althans, niet in de Vlissingse megabioscoop CCXL, waar de culturele demonstranten heel braaf werden QR-ed. De zanger van dienst was na twee optredens-loze jaren nog niet bij stem en gastheer René Mioch vertoonde zijn dweperige interviews met Hollywoodse sterren alsof je op een verjaardagsfeestje op vakantiefilmpjes wordt getrakteerd.
 2. 
Het is helemaal niet klote om boer te zijn
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Het is helemaal niet klote om boer te zijn

  ,,Het is klote om boer te zijn”, hoorde ik Caroline van der Plas ergens zeggen. De populistische politica heeft een punt, want het is geen fijne tijd voor boeren. Na jaren van wegkijken, ontkennen, pappen en nathouden komt de regering eindelijk met een groot en dwingend plan om de stikstofcrisis aan te pakken. Hoe pijnlijk dat is voor hoeveel boeren moet blijken. Maar geen provincie ontsnapt aan het doel om de nationale stikstofneerslag te halveren. Ook Zeeland niet, hoewel hier België en de scheepvaart hoofdschuldigen zijn.
 3. 
Is de heisa om de Hedwigepolder nou eens afgelopen?
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Is de heisa om de Hedwigepol­der nou eens afgelopen?

  De hoeves zijn gesloopt, de akkers omgewoeld en de populieren omgehakt. Alle natuur is in Nederland mensennatuur, las ik ergens. Dat klopt als we uitwaaien op de dijk van de Hertogin Hedwigepolder en kijken naar de kale moddervlakte waar in de verte graafmachines nieuwe natuur aan het scheppen zijn. Het is stil aan deze frontlinie van de strijd tussen mens en milieu. De oorlog lijkt gestreden, het wachten is op het getij in het nieuwe grenspark Groot-Saeftinghe, waar lepelaars, kluten en wilde eenden neerstrijken. Eindelijk wordt het politieke horrorverhaal over dat kleine poldertje in Oost-Zeeuws-Vlaanderen afgesloten.