Oscar Garschagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen. © Dirk-Jan Gjeltema

Omroep Zeeland had vooraf wijn moeten schenken

column oscar garschagenDe poging van Omroep Zeeland om de campagne voor de Staten- en waterschapsverkiezingen op de Zeeuwse tv te laten vlammen kan je gerust heroïsch noemen. Met provocerende stellingen en stoute vragen probeerden de presentatoren voor reuring te zorgen. Maar zij fietsten door vette klei. De meeste lijsttrekkers, een stuk of vijf ervaren rotten uitgezonderd, debatteerden als houten klazen. Omroep Zeeland had al vooraf de flessen wijn moeten opentrekken, zoals ze in Hilversum soms doen.

 1. Toch stemmen maar met frisse tegenzin
  PREMIUM

  Toch stemmen maar met frisse tegenzin

  Wonen we in een onbereikbaar dorp? Of in een gebarricadeerde straat? Hoe het komt, weet ik niet, maar ook in deze verkiezingscampagne heeft geen enkele politieke zendeling bij ons aangebeld en gevraagd om onze stem. Heel raar want in alle verkiezingsprogramma’s wordt ‘de burger centraal’ gesteld en verzekeren keurig gekapte kandidaten dat onze ‘mening telt.’ Zou het werkelijk? Kom dan eens langs! Of is huisbezoek, canvassen, té Amerikaans ?
 2. Ruttes macht onaangetast en versterkt
  PREMIUM

  Ruttes macht onaange­tast en versterkt

  Een geflipte Baudet, die zijn wijntjes lijkt aan te lengen met paddo’s, volksvertegenwoordigers die elkaar uitmaakten voor ‘klimaatpsychopaat’ dan wel ‘bedrijfspoedel van Poetin’. Democratie hoort te knetteren, maar bij vlagen was ‘het belangrijkste politieke debat van het jaar’, zoals de Algemene Politieke Beschouwingen worden genoemd, afzichtelijk. Het partijpolitieke gehengel naar een paar seconden in de tv-schijnwerpers, het vingergewijs naar ministeriële schuldigen van noem maar op welke crisis, het verbale gestunt nam soms groteske vormen aan. Uitzonderingen waren Sophie Hermans, Attje Kuiken, Esther Ouwehand en Pieter Heerma, maar die werden weggedrukt door de rechtse keetschoppers of overklast door Rutte.
 1. Wereldcup van de Fraude bijna voorbij
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Wereldcup van de Fraude bijna voorbij

  Eindelijk, de Wereldcup van de Fraude in Qatar is haast voorbij. Je raakt afgestompt van al die verhalen over de corrupte FIFA en de Qatarese steekpenningen die nu ook het Europees Parlement bezoedelen. FIFA Uncovered op Netflix slaan we dus even over. Er zal trouwens in Doha bij de mierzoete thee hard zijn gelachen om de prijs van een paar stemmen van Europarlementariërs, toch de politieke vierde klasse onderbond. 1,5 miljoen euro om het politieke verzet van vakbonden tegen een nieuw Europees-Qatarees luchtakkoord op te ruimen, is voor Qatari peanuts. Daar koop je in Doha hooguit twee racekamelen of een nest zeldzame giervalkkuikens uit Nederland voor.
 2. Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmigranten
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmi­gran­ten

  Een Zeeuws hotel dat een club wekelijkse gasten plotseling aan de stoep zet wegens personeelsgebrek. Steeds langere wachtlijsten bij de verkopers van zonnepanelen die schreeuwen om monteurs. Bordjes in de horeca met teksten als ‘Helaas kunnen wij wegens de personele bezetting vandaag geen broodjes serveren of het terras openen’. Alarmerende krantenkoppen over personeelstekorten in de (Zeeuwse) ouderenzorg en de ziekenhuizen.