Oscar Garschagen
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen © Dirk-Jan Gjeltema

Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook

ColumnDe meeste gedaantes van doodsangst dacht ik te kennen: van onversneden bangheid in oorlogszones tot de verlammende paniek na een slecht nieuwsgesprek bij de arts. Verpletterend nieuw is de angst voor een etentje, een handdruk of een omhelzing. Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook, waar op bloed overgoten dagen ook altijd de zon schijnt.

 1. Wat als Poetin flipt?
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Wat als Poetin flipt?

  Was je tijdens de Koude Oorlog net zo bang als ik nu, vraagt een jonge kennis als we via de autoradio worden overspoeld met angstwekkend nieuws over Poetins krankzinnige oorlog. Nee, geen seconde, zelfs niet als dienstplichtig soldaat in Duitsland waar ‘langharig tuig’ uit Nederland het Rode Gevaar moest afschrikken. De toevoer van bier en frikandellen baarde meer zorg. Onze beschermengel tegen een kernoorlog heette toen MAD, mutual assured destruction, wederzijdse verzekerde vernietiging, de voorspelbare waanzin ten top, maar uiterst effectief.
 2. Optimisten veroveren de wereld
  PREMIUM

  Optimisten veroveren de wereld

  Van de happyhappyjoyjoy-club van onversneden optimisten zal ik nooit lid worden. Het is geen vrolijk gezicht als je vakmatig op de eerste rang zit, terwijl de mensheid van crisis naar oorlog naar dictatuur struikelt. Maar juist in deze historische en fascinerende pandemietijd is het zicht op positieve vooruitgang verscherpt. Dat is vooral te danken aan de komst van heel goed werkende vaccins, hét spectaculairste positieve nieuws van 2021. Uiteraard op de gunstige uitslag van de postoperatieve scan van W. na.
 3. Debatteren zonder gescheld en getier
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Debatteren zonder gescheld en getier

  Noem het een afwijking. Maar ik hou van politieke debatten. De 170 minuten durende ideeënstrijd van de Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen verveelde mij dan ook geen seconde. Staalhard, ijzig hoffelijk en tot op het bot inhoudelijk discussieerden zij over het lot van Fransen en andere Europeanen. Zonder gescheld en getier, zonder maar een moment decorum te verliezen. Grootste verademing was dat de discussie niet werd onderbroken door afleidende filmpjes of andere fratsen. De kandidaten mochten zelfs de diepte in en hun gedachten tot de laatste komma afmaken. Geen studiobaas was bang dat kijkers, o wee, o wee, zouden afhaken. Wel veelzeggend in tijden van populisme en kijkcijferbesognes.
 1. Totale openheid, dat is in de politiek onwerkbaar
  PREMIUM

  Totale openheid, dat is in de politiek onwerkbaar

  Koppensnellers als Wilders slijpen hun messen. De geur van wildebeesten stijgt opnieuw op. Het spektakel is dankzij knappe RTL-onthullingen over doelbewust misleiden van de Tweede Kamer alleen maar groter geworden. Stond er in de laatste voorstelling maar één gladiator in de Binnenhofse arena, volgende week zullen dat er zestien zijn. Uit de RTL-reconstructie van het Toeslagen-schandaal blijkt dat niet alleen de premier, maar alle ministers dé doodzonde der politieke doodzondes begingen: het parlement willens en weten niet volledig inlichten zoals Artikel 68 van de Grondwet dicteert.
 2. Online-bagger is duizend maal giftiger dan PFAS in de Westerschelde
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Online-bag­ger is duizend maal giftiger dan PFAS in de Wester­schel­de

  Op hoop van geboosterde zegen verlaten we het kerkgebouw in Vlissingen waar de GGD Zeeland vooruit kijkt naar omikron en daarom omziet naar ons. De sfeer is ondanks zwartgallige virologische voorspellingen ontspannen. Het tempo van heel opmerkelijk maar één prikker ligt hoog. Een wijze commentator constateerde deze week dat in de GGD-prikstraten de stille meerderheid in Nederland het anti-vaxers-rumoer op indrukkende wijze overstemt. Hoezo tweedeling. Dat beeld klopt in Vlissingen en wordt een paar uur later bevestigd in het Rotterdamse Erasmus MC. In de hoofdstraat van deze stad in de stad is een omvangrijke vaccinatiehoek ingericht. Wie bang is, kan een virtual reality-bril opzetten om een afleidend reisje naar een zonnig oord te maken, terwijl de prik wordt gezet.

Columns