Oscar Garschagen
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen © Dirk-Jan Gjeltema

Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook

ColumnDe meeste gedaantes van doodsangst dacht ik te kennen: van onversneden bangheid in oorlogszones tot de verlammende paniek na een slecht nieuwsgesprek bij de arts. Verpletterend nieuw is de angst voor een etentje, een handdruk of een omhelzing. Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook, waar op bloed overgoten dagen ook altijd de zon schijnt.

Gedeelde angst is halve angst, sust psycholoog René Diekstra. Merk ik niets van. Ook niet nu de Nederlandse overheid tot actie is overgegaan. Dat werd ook tijd, want de als nuchterheid verpakte westerse hoogmoed -’dat Chinese virus bereikt ons niet’- heeft onnodig veel levens gekost.

  1. Unorthodox, de onverwachte Netflix-hit
    PREMIUM

    Unorthodox, de onverwach­te Net­flix-hit

    Pauzeer op de vluchtheuvel van de eindeloze coronacrisis, Netflix, en je vindt tussen de filmische clichés een parel: Unorthodox. Deze fenomenale serie gaat over de vlucht van een jonge, net zwangere vrouw uit haar gedwongen huwelijk in de ultraorthodoxe gemeenschap van Satmar-Joden in New York. Het plot, gebaseerd op de autobiografische bestseller van Deborah Veldman, is gesitueerd in de wereld van zeer vrome Joden. Deze chassidiem zijn herkenbaar aan hun zwarte jassen, hun pijpenkrullen, bonthoeden, lange rokken en pruiken.

Columns