Oscar Garschagen
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen © Dirk Jan Gjeltema

Nog even en we krijgen hier ook Randstadtoestanden

column oscar garschagen,,Deze weken zonder Duitse en Belgische gasten, o wat heerlijk, die stilte! Het is hier vaak te vol en te druk’’, verzucht een dorpsgenote. Kan toeval zijn, maar ze is in korte tijd de zoveelste die in alledaags gesprekjes klaagt over te veel mensen. ,,Nog even en we krijgen hier ook Randstadtoestanden’’, mopperkont een nieuwe kennis, een Randstad-vluchteling. Stil Zeeland is het mooiste Zeeland klinkt het verlangend. 

 1. IJzeren Paard voert Zeeuwse show op
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  IJzeren Paard voert Zeeuwse show op

  Militair machtsvertoon in zonnig Zeeland met een boodschap voor het Kremlin. Vlissingen-Oost is afgebakend militair terrein met ‘Alertstatus: A’, lees ik op een bord. Niet dat de landerig kijkende commando’s je onder schot nemen als je bij het haventerrein van Verbrugge Amerikaanse M-1 Abraham tanks fotografeert. Spotters, dus ook spionnen, zijn welkom bij de show. De roemruchte Amerikaanse Vierde Infanterie Divisie, bijgenaamd IJzeren Paard, is op weg naar Polen en de Baltische staten en wil gezien worden.
 2. ‘Bezint eer ge begint’
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  ‘Bezint eer ge begint’

  Welke idioten hebben dit ooit bedacht? Zo bot formuleerde Pieter Omtzigt, politicus en tóch beleefd, deze vraag in het marathondebat over de Wet Toekomst Pensioenen natuurlijk niet, maar het was wel de ondertoon van zijn fascinerende masterclass ‘Hoe maak je wél een goede wet’. Artikel voor artikel fileerde het slimste Kamerlid, een econometrist, het wetsplan voor de grootste pensioenhervorming ooit in Nederland. Hij sloot na anderhalf uur af met een plechtige smeekbede aan zijn collega’s: ,,Bezint eer ge begint.”
 3. Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is

  ‘Noord-Beveland’ neem je niet even mee naar het strand. Het boek over ‘peeland’, dat vandaag verschijnt, is van het formaat terrastegel. Dat is ook nodig om een ,,experimenteel totaalboek’’ te maken, zegt uitgever Matty Verkamman in Kats. Uit een eerdere, succesvolle proef met het nog omvangrijkere en dure ‘Tholen’ put hij de hoop dat ook ‘Noord-Beveland’ zal aanslaan. Vermoedelijk ben ik niet de enige die verbaasd is dat er over het verstilde, strak gelijnde en - sorry, sorry - saaie Noord-Beveland zoveel te vertellen valt. Een kwestie van grondige, onthaaste journalistiek en prachtige fotografie.