Oscar Garschagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen. © Dirk Jan Gjeltema

München 1972: hoe sport zijn onschuld verloor

column oscar garschagenHet is vijftig jaar na de dramatische Zomerspelen van 1972 in München nog steeds te cynisch voor woorden. Terwijl lijkkisten met vermoordde Israëlische olympiërs naar Israël reisden, hervatten de sporters hun medaille-jacht. ‘The games must go on’ luidde het beruchte decreet van toenmalig IOC-voorzitter Avery Bundage, een onverholen racist en antisemiet. ,,Sport en sporters verloren toen hun onschuld”, zegt Rolf Bos, auteur van het bloedspannende Een Duitse Zomer over de Palestijnse gijzeling van elf Joods-Israëlische sporters.

 1. Debatteren zonder gescheld en getier
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Debatteren zonder gescheld en getier

  Noem het een afwijking. Maar ik hou van politieke debatten. De 170 minuten durende ideeënstrijd van de Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen verveelde mij dan ook geen seconde. Staalhard, ijzig hoffelijk en tot op het bot inhoudelijk discussieerden zij over het lot van Fransen en andere Europeanen. Zonder gescheld en getier, zonder maar een moment decorum te verliezen. Grootste verademing was dat de discussie niet werd onderbroken door afleidende filmpjes of andere fratsen. De kandidaten mochten zelfs de diepte in en hun gedachten tot de laatste komma afmaken. Geen studiobaas was bang dat kijkers, o wee, o wee, zouden afhaken. Wel veelzeggend in tijden van populisme en kijkcijferbesognes.
 2. Koeman’s droom na 14 maanden vervlogen
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Koeman’s droom na 14 maanden vervlogen

  Ronald Koeman kan vijf dagen per week golfen, ook leuk naar het schijnt. Die oprotpremie van 12 miljoen zal de pijn van zijn ontslag verlichten, maar beslist niet wegnemen. Zijn hele loopbaan wilde hij immers al hoofdcoach worden van FC Barcelona waarmee hij in 1992 als speler op Wembley de Europa Cup 1 won en zegt nu in het Catalaans: adéu. Hij begon er 14 maanden geleden aan, na een hartaanval. Wie dat niet begrijpt, zoals ik, en geen verstand heeft van voetbal, zoals ik, en zich vaak afvraagt waarom Barça altijd weer wereldnieuws is, is het boek FC Barcelona, het imperium, echt een ogen-opener.
 3. PZC zonder Jan van Damme. Dat zal wennen zijn.
  PREMIUM

  PZC zonder Jan van Damme. Dat zal wennen zijn.

  ,,Heb je Jan van Damme’s column al gelezen? Weer wonderschoon wat hij schrijft over de dingen die er echt toe doen in plaats van al dat akelige rotnieuws.” Kom bij W. niet aan Jan van Damme die deze week de laatste punt tikte onder een indrukwekkende reeks columns, artikelen en kronieken van het Zeeuwse leven. Maak niet, zoals ik een keer deed bij het ontbijt, een journalistengrapje (altijd licht ironisch dus altijd flauw) dat Jans geglibber door dat Brigdamse natuurgebiedje bij zijn huis weer een inspirerende activiteit was geweest.
 1. Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is

  ‘Noord-Beveland’ neem je niet even mee naar het strand. Het boek over ‘peeland’, dat vandaag verschijnt, is van het formaat terrastegel. Dat is ook nodig om een ,,experimenteel totaalboek’’ te maken, zegt uitgever Matty Verkamman in Kats. Uit een eerdere, succesvolle proef met het nog omvangrijkere en dure ‘Tholen’ put hij de hoop dat ook ‘Noord-Beveland’ zal aanslaan. Vermoedelijk ben ik niet de enige die verbaasd is dat er over het verstilde, strak gelijnde en - sorry, sorry - saaie Noord-Beveland zoveel te vertellen valt. Een kwestie van grondige, onthaaste journalistiek en prachtige fotografie.
 2. Uur U voor Doel
  PREMIUM
  column Oscar Garschagen

  Uur U voor Doel

  Hoogspanning - en dat is geen melige woordgrap - bij de Belgen. Onze meest nabije buren worstelen in tijden van klimaatverandering met een ‘serieus klotedossier’, bericht De Morgen. Moeten uitgerekend nu de CO2-neutrale kerncentrales vlak over de Zeeuws-Vlaamse en Brabantse grenzen bij Doel en die in Wallonië gesloten worden? Moeten er, om te voorkomen dat het licht in half België uit blijft, er twee nieuwe wolken CO2-uitwasemende gascentrales bij gebouwd worden? Wil de wereld, bijeen in blabla-Glasgow afkicken van kolen, olie en gas, zet België de krachtigste CO2-neutrale energiebron juist uit! Kan het mesjoggener?