Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Koeman’s droom na 14 maanden vervlogen

column oscar garschagenRonald Koeman kan vijf dagen per week golfen, ook leuk naar het schijnt. Die oprotpremie van 12 miljoen zal de pijn van zijn ontslag verlichten, maar beslist niet wegnemen. Zijn hele loopbaan wilde hij immers al hoofdcoach worden van FC Barcelona waarmee hij in 1992 als speler op Wembley de Europa Cup 1 won en zegt nu in het Catalaans:  adéu. Hij begon er 14 maanden geleden aan, na een hartaanval. Wie dat niet begrijpt, zoals ik, en geen verstand heeft van voetbal, zoals ik, en zich vaak afvraagt waarom Barça altijd weer wereldnieuws is, is het boek FC Barcelona, het imperium, echt een ogen-opener.

 1. Wat als Poetin flipt?
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Wat als Poetin flipt?

  Was je tijdens de Koude Oorlog net zo bang als ik nu, vraagt een jonge kennis als we via de autoradio worden overspoeld met angstwekkend nieuws over Poetins krankzinnige oorlog. Nee, geen seconde, zelfs niet als dienstplichtig soldaat in Duitsland waar ‘langharig tuig’ uit Nederland het Rode Gevaar moest afschrikken. De toevoer van bier en frikandellen baarde meer zorg. Onze beschermengel tegen een kernoorlog heette toen MAD, mutual assured destruction, wederzijdse verzekerde vernietiging, de voorspelbare waanzin ten top, maar uiterst effectief.
 1. Hopelijk gaat Slob’s opvolger wél met ‘elan’ aan de slag
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Hopelijk gaat Slob’s opvolger wél met ‘elan’ aan de slag

  Er moet voor alle scholen een ‘Deltaplan Schone Lucht’ komen, zei een hoogleraar in Nieuwsuur. ‘Dat is een kwestie van nationaal belang, voor alle kinderen’. En natuurlijk voor leraren, ouders en grootouders die met een mengeling van opluchting en onrust de heropening van de basisscholen tegemoet zien. Tegelijkertijd braken mijn klompen. Het is gênant dat het nieuws mij ontgaan was, maar het is niet minder gênant dat de luchtkwaliteit in een derde van alle Nederlandse basis - en middelbare scholen nog steeds niet deugt.
 2. Wereldcup van de Fraude bijna voorbij
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Wereldcup van de Fraude bijna voorbij

  Eindelijk, de Wereldcup van de Fraude in Qatar is haast voorbij. Je raakt afgestompt van al die verhalen over de corrupte FIFA en de Qatarese steekpenningen die nu ook het Europees Parlement bezoedelen. FIFA Uncovered op Netflix slaan we dus even over. Er zal trouwens in Doha bij de mierzoete thee hard zijn gelachen om de prijs van een paar stemmen van Europarlementariërs, toch de politieke vierde klasse onderbond. 1,5 miljoen euro om het politieke verzet van vakbonden tegen een nieuw Europees-Qatarees luchtakkoord op te ruimen, is voor Qatari peanuts. Daar koop je in Doha hooguit twee racekamelen of een nest zeldzame giervalkkuikens uit Nederland voor.