Oscar Garschagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen. © Dirk-Jan Gjeltema

Knieval die geen knieval mag heten

column oscar garschagenPas op de terugweg uit Groningen valt op hoe weinig omgekeerde vlaggen Zeeland kleuren. In het noorden wemelt het op boerderijen, in dorpen, langs vaarten en wegen van de gedraaide vlaggen, boerenpoppen aan een strop en protestteksten met veel boze uitroeptekens. Maar hier is het veel rustiger, Zeeuwser zeg maar.

 1. IJzeren Paard voert Zeeuwse show op
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  IJzeren Paard voert Zeeuwse show op

  Militair machtsvertoon in zonnig Zeeland met een boodschap voor het Kremlin. Vlissingen-Oost is afgebakend militair terrein met ‘Alertstatus: A’, lees ik op een bord. Niet dat de landerig kijkende commando’s je onder schot nemen als je bij het haventerrein van Verbrugge Amerikaanse M-1 Abraham tanks fotografeert. Spotters, dus ook spionnen, zijn welkom bij de show. De roemruchte Amerikaanse Vierde Infanterie Divisie, bijgenaamd IJzeren Paard, is op weg naar Polen en de Baltische staten en wil gezien worden.
 1. 
Is de heisa om de Hedwigepolder nou eens afgelopen?
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Is de heisa om de Hedwigepol­der nou eens afgelopen?

  De hoeves zijn gesloopt, de akkers omgewoeld en de populieren omgehakt. Alle natuur is in Nederland mensennatuur, las ik ergens. Dat klopt als we uitwaaien op de dijk van de Hertogin Hedwigepolder en kijken naar de kale moddervlakte waar in de verte graafmachines nieuwe natuur aan het scheppen zijn. Het is stil aan deze frontlinie van de strijd tussen mens en milieu. De oorlog lijkt gestreden, het wachten is op het getij in het nieuwe grenspark Groot-Saeftinghe, waar lepelaars, kluten en wilde eenden neerstrijken. Eindelijk wordt het politieke horrorverhaal over dat kleine poldertje in Oost-Zeeuws-Vlaanderen afgesloten.
 2. Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is

  ‘Noord-Beveland’ neem je niet even mee naar het strand. Het boek over ‘peeland’, dat vandaag verschijnt, is van het formaat terrastegel. Dat is ook nodig om een ,,experimenteel totaalboek’’ te maken, zegt uitgever Matty Verkamman in Kats. Uit een eerdere, succesvolle proef met het nog omvangrijkere en dure ‘Tholen’ put hij de hoop dat ook ‘Noord-Beveland’ zal aanslaan. Vermoedelijk ben ik niet de enige die verbaasd is dat er over het verstilde, strak gelijnde en - sorry, sorry - saaie Noord-Beveland zoveel te vertellen valt. Een kwestie van grondige, onthaaste journalistiek en prachtige fotografie.