Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Ik dacht even dat het om een sportkamp voor meno- en penopauzerende vrouwen en mannen ging

column oscar garschagenNiets is zeker in het leven, behalve de dood en de belastingen, waarschuwde de Amerikaan Benjamin Franklin eeuwen geleden. Daar kan nu gerust de Green Deal van eurocommisaris Frans Timmermans aan toegevoegd worden. Dat moessons zijn Limburg overstroomden toen hij het EU-klimaatpakket presenteerde, zal hij toch niet hebben bedisseld met een weergod. Hoe dan ook staat vast we het nog lang over zijn ‘Fit for 55’ zullen hebben. Dat is de titel van zijn plannen om de Europese uitstoot van broeikasgassen te verlagen met 55 procent in 2030 en 0 procent in 2050.

 1. Nederlands meesterwerk in Antwerpen
  PREMIUM

  Nederlands meester­werk in Antwerpen

  Het fijne van Zeeland is ook dat Antwerpen maar op een boogscheut ligt. Dat ontdekte ik al als tiener uit slaperig Veere op zoek naar groots en meeslepend leven in het zondige Schipperskwartier. En nog steeds kom ik graag in de Sinjorenstad die een heuse metamorfose doormaakt. Nieuw hoogtepunt is het schitterend gerenoveerde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen(KMSKA). Op het verhippende Zuid is een vluchtplaats geopend voor allen die het voetbal nu al beu zijn en ook tabak heeft van het Haagse geleuter over sociale onveiligheid, reptielen en ander politiek ongedierte.
 2. Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmigranten
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmi­gran­ten

  Een Zeeuws hotel dat een club wekelijkse gasten plotseling aan de stoep zet wegens personeelsgebrek. Steeds langere wachtlijsten bij de verkopers van zonnepanelen die schreeuwen om monteurs. Bordjes in de horeca met teksten als ‘Helaas kunnen wij wegens de personele bezetting vandaag geen broodjes serveren of het terras openen’. Alarmerende krantenkoppen over personeelstekorten in de (Zeeuwse) ouderenzorg en de ziekenhuizen.