Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Hup, hup BBB open die dorpswinkels

Het feest der democratie is nog niet voorbij. In het nieuwe politieke landschap gaat BBB nog voor veel drama - en protest - zorgen. Dat Baudet, Hoekstra, Rutte en Wilders wakker werden met kolossale katers en bekken zo droog als het Domburgse strand in de zomer, is nog maar het begin. Ze beseffen nu pas goed dat zij geen eendagsvlieg is.

 1. IJzeren Paard voert Zeeuwse show op
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  IJzeren Paard voert Zeeuwse show op

  Militair machtsvertoon in zonnig Zeeland met een boodschap voor het Kremlin. Vlissingen-Oost is afgebakend militair terrein met ‘Alertstatus: A’, lees ik op een bord. Niet dat de landerig kijkende commando’s je onder schot nemen als je bij het haventerrein van Verbrugge Amerikaanse M-1 Abraham tanks fotografeert. Spotters, dus ook spionnen, zijn welkom bij de show. De roemruchte Amerikaanse Vierde Infanterie Divisie, bijgenaamd IJzeren Paard, is op weg naar Polen en de Baltische staten en wil gezien worden.
 1. Zeg, heb je nou nog geen e-auto?
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Zeg, heb je nou nog geen e-auto?

  Zeg, heb je nou nog geen e-auto? Mijn ontkennende antwoord verleidt vrienden en familie die wel hun auto’s aan het stopcontact koppelen tot meewarige vragen over hoe dat nou voelt, die steeds fellere pijn aan de pomp. Waarom eigenlijk niet, vraagt kleindochter nummer één (bijna 12) al met een opgetrokken wenkbrauw. Je helpt de wereld naar de knoppen is haar onuitgesproken insteek en daar komt bij dat de e-leasebak van haar ouders ook stoelverwarming en een fijn scherm heeft.
 2. Lege ogen van kinderen verbergen vreselijke verhalen
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Lege ogen van kinderen verbergen vreselijke verhalen

  Met lege blik staart het jochie in een fanshirtje van Dynamo Kiev naar vredige taferelen van ijsjes lebberende toeristen. Zijn moeder doet in Het IJskasteel in Westkapelle bestellingen met Google Translate. Een wat oudere broer komt somber kijkend naast hem zitten op de suikerspinkleurige stoeltjes. Ze zijn ver van huis, maar de boze en gewelddadige wereld die zij hebben achtergelaten weerspiegelt in hun ogen. Hun stugge moeder wil alleen kwijt dat ze uit de buurt van Kiev komen. De journalist in mij zwijgt. Uitdrukkingsloze, starende ogen van kinderen in oorlogszones heb ik in Gaza ook vaak gezien, ze verbergen de vreselijkste verhalen. Wij hier zien de tv-beelden - en niet eens de gruwelijkste - maar zij hebben de verschrikkingen meegemaakt en geroken.