oscar garschagen, grijpskerke, foto dirk-jan gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
oscar garschagen, grijpskerke, foto dirk-jan gjeltema © Dirk Jan Gjeltema

Hoe dom zijn Zeeuwse VVD’ers eigenlijk?

column oscar garschagenIn de sigaarwalmen die Joop den Uyl altijd omringden, zou hij in een hoestende, honende lach zijn uitgebarsten. Dat hij zelfs 36 jaar na zijn dood nog steeds door de VVD zou worden opgevoerd als een links schrikbeeld had hij amper geloofd. Natuurlijk zou hij Ruttes politieke bangmakerij in De Telegraaf hebben weggezet als een bar slechte imitatie van Hans Wiegel in de verkiezingscampagne van 1972.

 1. 
Het is helemaal niet klote om boer te zijn
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Het is helemaal niet klote om boer te zijn

  ,,Het is klote om boer te zijn”, hoorde ik Caroline van der Plas ergens zeggen. De populistische politica heeft een punt, want het is geen fijne tijd voor boeren. Na jaren van wegkijken, ontkennen, pappen en nathouden komt de regering eindelijk met een groot en dwingend plan om de stikstofcrisis aan te pakken. Hoe pijnlijk dat is voor hoeveel boeren moet blijken. Maar geen provincie ontsnapt aan het doel om de nationale stikstofneerslag te halveren. Ook Zeeland niet, hoewel hier België en de scheepvaart hoofdschuldigen zijn.
 2. Nederlands meesterwerk in Antwerpen
  PREMIUM

  Nederlands meester­werk in Antwerpen

  Het fijne van Zeeland is ook dat Antwerpen maar op een boogscheut ligt. Dat ontdekte ik al als tiener uit slaperig Veere op zoek naar groots en meeslepend leven in het zondige Schipperskwartier. En nog steeds kom ik graag in de Sinjorenstad die een heuse metamorfose doormaakt. Nieuw hoogtepunt is het schitterend gerenoveerde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen(KMSKA). Op het verhippende Zuid is een vluchtplaats geopend voor allen die het voetbal nu al beu zijn en ook tabak heeft van het Haagse geleuter over sociale onveiligheid, reptielen en ander politiek ongedierte.
 3. BBB: niet voor boerenbelangen alleen
  PREMIUM

  BBB: niet voor boerenbe­lan­gen alleen

  ,,Haha, ja iedereen denkt dat we alleen maar van de stikstof zijn, heus niet. We vinden cultuur ook heel belangrijk, alleen kregen we de kans niet om ook dát verhaal te vertellen”, lacht Antje Dees, de nummer twee van de BBB in het nieuwe Zeeuwse parlement. Behalve akkerbouwer in BBB-country Noord-Beveland is zij een kunstliefhebster en jarenlang drijvende kracht achter NUT, de 180-jaar oude vereniging voor muziek, dans en theater. Niet verwonderlijk dus dat de linksige cultuurparagraaf van het Zeeuwse BBB-programma uit haar pen kwam en zij daarmee ook landelijke media-aandacht (van NRC) kreeg.