Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Heel Hrieps gaat Louis missen

column oscar garschagenDe leegten in de schappen kondigden het onheil al aan. Iemand hamsterde zelfs Rennies, printerpapier en schrijfblokken. Zaterdag is het zover: na bijna een eeuw sluit de laatste kruidenierswinkel van Grijpskerke, ons dorp. Oké, oorlogen en natuurrampen zijn erg, maar klein, voor velen in Zeeland herkenbaar leed, is ook leed.

 1. Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmigranten
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmi­gran­ten

  Een Zeeuws hotel dat een club wekelijkse gasten plotseling aan de stoep zet wegens personeelsgebrek. Steeds langere wachtlijsten bij de verkopers van zonnepanelen die schreeuwen om monteurs. Bordjes in de horeca met teksten als ‘Helaas kunnen wij wegens de personele bezetting vandaag geen broodjes serveren of het terras openen’. Alarmerende krantenkoppen over personeelstekorten in de (Zeeuwse) ouderenzorg en de ziekenhuizen.
 2. Aangenaam wonen in een plant
  PREMIUM
  Column Oscar Garschagen

  Aangenaam wonen in een plant

  Goh, ons huis is opeens een echte plant. Nee, geen gewas, maar een bedrijfje in elektriciteitsopwekking. De keuze uit de voertaal van onze nieuwe zonnepanelenapp bestond namelijk uit Chinees of Engels. Onze plant met achttien panelen draait op het ogenblik best lekker, we hebben sinds de installatie medio juni al bijna 500 euro verdiend, zonder te zweten. Als tijdelijke, zakelijke zonnepanelenhouders krijgen we ook nog de btw terug. Waarvoor dank aan iedere medebelastingbetaler. U begrijpt, de mediahysterie over wat warmer weer ging totaal aan ons voorbij.
 1. Zeg, heb je nou nog geen e-auto?
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Zeg, heb je nou nog geen e-auto?

  Zeg, heb je nou nog geen e-auto? Mijn ontkennende antwoord verleidt vrienden en familie die wel hun auto’s aan het stopcontact koppelen tot meewarige vragen over hoe dat nou voelt, die steeds fellere pijn aan de pomp. Waarom eigenlijk niet, vraagt kleindochter nummer één (bijna 12) al met een opgetrokken wenkbrauw. Je helpt de wereld naar de knoppen is haar onuitgesproken insteek en daar komt bij dat de e-leasebak van haar ouders ook stoelverwarming en een fijn scherm heeft.
 2. ‘Bezint eer ge begint’
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  ‘Bezint eer ge begint’

  Welke idioten hebben dit ooit bedacht? Zo bot formuleerde Pieter Omtzigt, politicus en tóch beleefd, deze vraag in het marathondebat over de Wet Toekomst Pensioenen natuurlijk niet, maar het was wel de ondertoon van zijn fascinerende masterclass ‘Hoe maak je wél een goede wet’. Artikel voor artikel fileerde het slimste Kamerlid, een econometrist, het wetsplan voor de grootste pensioenhervorming ooit in Nederland. Hij sloot na anderhalf uur af met een plechtige smeekbede aan zijn collega’s: ,,Bezint eer ge begint.”