LIGGEND oscar garschagen, grijpskerke, foto dirk-jan gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
LIGGEND oscar garschagen, grijpskerke, foto dirk-jan gjeltema © Dirk Jan Gjeltema

Groeten uit nucleair Zeeland

column oscar garschagen,,Du bist ein Schlappschwans, ein Salzsack’’. De Duitse voorman had die warme dag in de zomer van 1970 een puntje. Kabels trekken op het bouwterrein van de kerncentrale van Borssele bleek een pokkenklus. Mijn tempo lag lager dan het laagste tij van de Westerschelde. Heinz bleef drammen en daarom vroeg ik hem of hij dat in de oorlog had geleerd. De humor van een 17-jarige vlerk ontging hem: ‘raus!

 1. Tieners die tieners vermoorden
  PREMIUM

  Tieners die tieners vermoorden

  Iedere dag is voor de families van de vermoorde Tim van der Steen (15) en Rainée Laveist (20) loodzwaar. Iedere dag opnieuw gaan ze kapot aan het gewelddadige verlies van hun zonen, broers en neven. Komend weekend een jaar geleden zei Tim tegen zijn moeder: ,,Doei mam, ik ga bij E. chillen en gamen.” Een uurtje later lag hij, zwaar bloedend, op een fietspad, zeventien maal gestoken met een survivalmes door S. (15), de jongere broer van E. (17). Afgeslacht om een luizige 50 euro door twee jongens die volgens experts ‘een psychopathische ontwikkeling’ doormaken.
 2. Toch stemmen maar met frisse tegenzin
  PREMIUM

  Toch stemmen maar met frisse tegenzin

  Wonen we in een onbereikbaar dorp? Of in een gebarricadeerde straat? Hoe het komt, weet ik niet, maar ook in deze verkiezingscampagne heeft geen enkele politieke zendeling bij ons aangebeld en gevraagd om onze stem. Heel raar want in alle verkiezingsprogramma’s wordt ‘de burger centraal’ gesteld en verzekeren keurig gekapte kandidaten dat onze ‘mening telt.’ Zou het werkelijk? Kom dan eens langs! Of is huisbezoek, canvassen, té Amerikaans ?
 3. Bloedkoralen van de bastaard, een hommage
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Bloedkora­len van de bastaard, een hommage

  Terreur in Zeeland. Vier moorden op ondernemers in de toeristenbranche; twee levend begraven op de vliedberg achter de kerk van een Bevelands dorp, een doodgestoken en gedumpt in zijn vijver en een vastgespijkerd aan de deur van een dames-wc, dobberend in het Veerse Meer. Een Amsterdamse journalistieke speurneus zoekt - tussen veel gerammetamp in een hooiberg door - de dader in kringen van Zeelandia, een ‘aktiegroep’ die Zeeland wil behouden voor de Zeeuwen en daarom strijdt tegen de komst van de toeristen, de tweede huisjes, de industrie en goddeloze uitwassen, zoals zwemmen op zondag.