Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Groene Annalena Baerbock heeft de broek aan

column oscar garschagenDe beschuldiging op het smoezelige spandoek in het Alaunpark van Dresden liegt er niet om: ,,Groenen=Oorloghitsers’’. Op een meiavond zit het park vol met vredig musicerende en bierdrinkende jongeren, maar onlangs is ook hier gedemonstreerd tegen de krankzinnige oorlog in voelbaar nabij Oekraïne. Niet alleen tegen ,,de moordenaar Poetin’’, maar ook tegen regeringspartij Die Grünen. Het verwijt is dat de vredesduiven van weleer oorlogszuchtige haviken zijn geworden.

 1. Ik snap goed dat boeren deze week BBB-politica Caroline van der Plas toejuichten als ‘vrouw met ballen’
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Ik snap goed dat boeren deze week BBB-politica Caroline van der Plas toejuich­ten als ‘vrouw met ballen’

  Melken en paarden mennen leerde ik op Hof Nagelenburg bij Zanddijk, maaidorsen en ploegen op een loonbedrijf in Vrouwenpolder, net als autorijden in aftandse Mercedes-Benzen. Alleen ‘fuulte kappen’ haatte ik, maar dat moest als tegenprestatie voor het lenen van paarden om te ringsteken. U begrijpt, mijn sympathie ligt vanouds bij de boeren, altijd en waar ook ter wereld. Ik snap goed dat boeren deze week BBB-politica Caroline van der Plas toejuichten als ‘moordwijf en vrouw met ballen’.
 2. Zeg, heb je nou nog geen e-auto?
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Zeg, heb je nou nog geen e-auto?

  Zeg, heb je nou nog geen e-auto? Mijn ontkennende antwoord verleidt vrienden en familie die wel hun auto’s aan het stopcontact koppelen tot meewarige vragen over hoe dat nou voelt, die steeds fellere pijn aan de pomp. Waarom eigenlijk niet, vraagt kleindochter nummer één (bijna 12) al met een opgetrokken wenkbrauw. Je helpt de wereld naar de knoppen is haar onuitgesproken insteek en daar komt bij dat de e-leasebak van haar ouders ook stoelverwarming en een fijn scherm heeft.
 3. De politie reed drie jaar geleden voor het laatst door ons dorp
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  De politie reed drie jaar geleden voor het laatst door ons dorp

  ,,Je past op hè, geen kwaad woord over Zeeland’’, waarschuwt W. als ik aan de ontbijttafel een vragenlijst over Zeeland invul. Nooit eerder is mijn opinie gepeild, maar nu willen de Gijsen Rademakers van het ZB Planbureau weten wat ik en 51999 mede-Zeeuwen vinden van het leven hier. Tja, ik ben weliswaar man, wit, hetero, 50+, oké 60+, maar absoluut niet boos en geïnjecteerd met het FvD-virus. Een uitgesproken mening over een van de veiligste, rijkste, schoonste en groenste hoekjes in de wereld heb ik, geloof ik, niet.

Columns