Oscar Garschagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Garschagen. © Dirk-Jan Gjeltema

Een politieke crisis in een economisch paradijs

column oscar garschagen,,Van de politiek en die kabinetsformatie snap ik écht de ballen”, moppert de Laphroaig-sippende man aan de hotelbar. ,,De economie  is beresterk, bedrijven smeken om personeel, de lonen stijgen en er is geld zat. Toch blijven die politici kibbelen en kiften. Begrijp jij waarom we nog geen regering hebben?” ,,Nee, ik eigenlijk ook niet. Een politieke crisis in een economisch paradijs. Inderdaad ongekend. Maar wees gerust, het is echt niet erg dat het parlement een tijdje niets doet. Kunnen ze ook niets verkloten. De overheidsbureaucratie draait gewoon door hoor. Alles komt goed. Zag je ook in België.”

 1. Debatteren zonder gescheld en getier
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Debatteren zonder gescheld en getier

  Noem het een afwijking. Maar ik hou van politieke debatten. De 170 minuten durende ideeënstrijd van de Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen verveelde mij dan ook geen seconde. Staalhard, ijzig hoffelijk en tot op het bot inhoudelijk discussieerden zij over het lot van Fransen en andere Europeanen. Zonder gescheld en getier, zonder maar een moment decorum te verliezen. Grootste verademing was dat de discussie niet werd onderbroken door afleidende filmpjes of andere fratsen. De kandidaten mochten zelfs de diepte in en hun gedachten tot de laatste komma afmaken. Geen studiobaas was bang dat kijkers, o wee, o wee, zouden afhaken. Wel veelzeggend in tijden van populisme en kijkcijferbesognes.
 2. In Antwerpen, de Ollandse consumentenhel
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  In Antwerpen, de Ollandse consumen­ten­hel

  ,,Stout. Jullie zijn stout geweest,’’ mailde een vriendin plagend. Oei, betrapt. We hadden inderdaad niet naar Mark Rutte geluisterd en zijn toch in Antwerpen gaan winkelen. ,,En nu spijt en een schuldgevoel omdat jullie je het lot van anderen en een eventueel zorginfarct niet aantrokken?’’, wilde de vriendin in wie een dominee schuilt, weten. Nee, niet echt. Dat met Omikron niet te lachen valt, snappen we. Maar waarom Nederland hard aan de noodrem trekt terwijl amper 45 minuten rijden zuidwaarts winkels en café’s openblijven om de stemming in donkere dagen er een beetje in te houden, is een EU-raadsel .
 1. Optimisten veroveren de wereld
  PREMIUM

  Optimisten veroveren de wereld

  Van de happyhappyjoyjoy-club van onversneden optimisten zal ik nooit lid worden. Het is geen vrolijk gezicht als je vakmatig op de eerste rang zit, terwijl de mensheid van crisis naar oorlog naar dictatuur struikelt. Maar juist in deze historische en fascinerende pandemietijd is het zicht op positieve vooruitgang verscherpt. Dat is vooral te danken aan de komst van heel goed werkende vaccins, hét spectaculairste positieve nieuws van 2021. Uiteraard op de gunstige uitslag van de postoperatieve scan van W. na.
 2. Hoe de koning zich nuttig kan maken in Qatar
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Hoe de koning zich nuttig kan maken in Qatar

  Kotsend, altijd koortsig, vaak huilend werkte de Bengaal Gaziur Rahman (26) mee aan de bouw van Stadion 974 en een gasfabriek in Qatar. In de verzengende hitte zag hij maten sterven. Uitgemolken door illegale ronselaars en nog steeds ziek keerde hij terug naar zijn dorp in Bangladesh, waar hij sprak met sportjournalist Matthijs van Dam van Trouw. Hoewel het verhaal van de systematische uitbuiting in Qatar al sinds 2014 bekend is, toch een onthutsend relaas. Net als de VPRO-reportages van Danny Ghosen, die in Nepal nabestaanden van in Qatar omgekomen bouwvakkers sprak.