Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Debatteren zonder gescheld en getier

column oscar garschagenNoem het een afwijking. Maar ik hou van politieke debatten. De 170 minuten durende ideeënstrijd van de Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen verveelde mij dan ook geen seconde. Staalhard, ijzig hoffelijk en tot op het bot inhoudelijk discussieerden zij over het lot van Fransen en andere Europeanen. Zonder gescheld en getier, zonder maar een moment decorum te verliezen. Grootste verademing was dat de discussie niet werd onderbroken door afleidende filmpjes of andere fratsen. De kandidaten mochten zelfs de diepte in en hun gedachten tot de laatste komma afmaken. Geen studiobaas was bang dat kijkers, o wee, o wee, zouden afhaken. Wel veelzeggend in tijden van populisme en kijkcijferbesognes.

 1. Laat sporters sporten
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Laat sporters sporten

  Een open, half gebogen hand, uitgestoken alsof die de volle maan wil grijpen. De symboliek ontgaat mij, maar mensenrechtenactivisten hopen dat olympische topsporters met dat simpele gebaar in Peking gaan protesteren tegen mensenrechtenschendingen in China. Arme olympiërs, die dezer dagen China binnendruppelen en waar de ogen en oren van de almachtige staat altijd meekijken en -luisteren. Zo spectaculair en ontspannen als in 2008 gaat de tweede olympiade in Peking niet worden en dan wordt er ook nog een moreel beroep op hen gedaan.
 2. Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmigranten
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Poorten open voor Afrikaanse arbeidsmi­gran­ten

  Een Zeeuws hotel dat een club wekelijkse gasten plotseling aan de stoep zet wegens personeelsgebrek. Steeds langere wachtlijsten bij de verkopers van zonnepanelen die schreeuwen om monteurs. Bordjes in de horeca met teksten als ‘Helaas kunnen wij wegens de personele bezetting vandaag geen broodjes serveren of het terras openen’. Alarmerende krantenkoppen over personeelstekorten in de (Zeeuwse) ouderenzorg en de ziekenhuizen.