LIGGEND oscar garschagen, grijpskerke, foto dirk-jan gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
LIGGEND oscar garschagen, grijpskerke, foto dirk-jan gjeltema © Dirk Jan Gjeltema

De veganrevolutie begint in carnivoor Zeeland

Die Dutch Weed Burger van zeewier uit de Kamperlandse Jacobahaven hebben we nog niet geproefd, maar wel de mc2 Burger en de Bofkipburger van De Vegetarische Slager, opgericht door Goese boerenzoon Jaap Korteweg.

 1. Uur U voor Doel
  PREMIUM
  column Oscar Garschagen

  Uur U voor Doel

  Hoogspanning - en dat is geen melige woordgrap - bij de Belgen. Onze meest nabije buren worstelen in tijden van klimaatverandering met een ‘serieus klotedossier’, bericht De Morgen. Moeten uitgerekend nu de CO2-neutrale kerncentrales vlak over de Zeeuws-Vlaamse en Brabantse grenzen bij Doel en die in Wallonië gesloten worden? Moeten er, om te voorkomen dat het licht in half België uit blijft, er twee nieuwe wolken CO2-uitwasemende gascentrales bij gebouwd worden? Wil de wereld, bijeen in blabla-Glasgow afkicken van kolen, olie en gas, zet België de krachtigste CO2-neutrale energiebron juist uit! Kan het mesjoggener?
 1. Schoon Zeeland, vuil Zeeland
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Schoon Zeeland, vuil Zeeland

  Nog een laatste pre-flight-check in de Cessna Skyhawk en dan vol gas het hobbelige gras op van Vliegveld Midden-Zeeland, ook wel, lach niet, Zeeland Airport genoemd. Als de lucht grip krijgt op de vleugels worden we zachtjes opgetild, het Zeeuwse luchtruim in. Terwijl bevriende piloot Sander ontspannen onze veiligheid managet, spied ik het landschap af. Het Veerse Meer, de Manteling en de stranden ogen op afstand maagdelijk, maar dat is schijn. Langs de randen van het kwetsbare meer rukt de bebouwing op. Met dank aan geldzuchtige gemeenten. Nagenoeg geen strand is ongerept; hokjes, strandtenten en zelfs strandvilla’s vormen bijna een ketting van Vrouwenpolder naar Westkapelle. Windmolens verstoren overal het panorama.
 2. Bin jie noe bedonderd
  PREMIUM
  Column Oscar Garschagen

  Bin jie noe bedonderd

  ,,Bin jie noe bedonderd? De nog jonge veeboer op Walcheren tikt op zijn voorhoofd als ik hem vraag of hij stopt met de koeien als hij zijn bedrijf kan verkopen voor 120 procent van de marktwaarde. Alsof emoties, gevoelens van gehechtheid aan land en beesten, zich laten afkopen met die stopbonus waarover het kabinet vandaag beslist. Toch wordt in Den Haag de zogeheten superplusregeling an offer they can’t refuse genoemd. Leuk gevonden, maar het is de vraag of ze op de ministeriële burelen hun filmklassiekers werkelijk kennen.
 3. Een blauwe muur van vrouwen
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Een blauwe muur van vrouwen

  Eigenlijk had ik er geen zak zin in. Weer verkiezingen in Amerika, weer die gecoiffeerde kop van ‘pussy-grabber’ Trump op de buis, weer bakken vol geraaskal van verkiezingsontkenners. Voor het eerst sinds de verkiezing van John F. Kennedy dacht ik: de grootste politieke show ter wereld, my ass. Maar in het holst van de nacht ging mijn Amerika-licht - we hebben er zes jaar gewoond- weer aan toen op mijn iPhone nieuwsflitsen uit de VS oplichtten.