Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

De Nieuwe Sluis wordt de voordeur naar Parijs

column oscar garschagenNapoleon Bonaparte vond het ruim 200 jaar geleden al een briljant idee - van zichzelf uiteraard - om de bekkens van de Seine en de Schelde aan elkaar te koppelen met een nieuwe waterweg. Toch moest het tot vorige week duren voordat bij Compiègne de eerste spade in zware klei werd gestoken om het Seine Noord-Europa-kanaal uit te graven. De zucht van opluchting dat vorige week eindelijk is begonnen met dit ‘kunstwerk van faraonische omvang’ (Courrier picard) was zelfs hoorbaar in de directiekamers van North Sea Port en naburige bedrijven. Snippers strategisch goed nieuws zijn immers schaars in tijden van wereldwanorde.

 1. Koeman’s droom na 14 maanden vervlogen
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Koeman’s droom na 14 maanden vervlogen

  Ronald Koeman kan vijf dagen per week golfen, ook leuk naar het schijnt. Die oprotpremie van 12 miljoen zal de pijn van zijn ontslag verlichten, maar beslist niet wegnemen. Zijn hele loopbaan wilde hij immers al hoofdcoach worden van FC Barcelona waarmee hij in 1992 als speler op Wembley de Europa Cup 1 won en zegt nu in het Catalaans: adéu. Hij begon er 14 maanden geleden aan, na een hartaanval. Wie dat niet begrijpt, zoals ik, en geen verstand heeft van voetbal, zoals ik, en zich vaak afvraagt waarom Barça altijd weer wereldnieuws is, is het boek FC Barcelona, het imperium, echt een ogen-opener.
 2. Wat als Poetin flipt?
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Wat als Poetin flipt?

  Was je tijdens de Koude Oorlog net zo bang als ik nu, vraagt een jonge kennis als we via de autoradio worden overspoeld met angstwekkend nieuws over Poetins krankzinnige oorlog. Nee, geen seconde, zelfs niet als dienstplichtig soldaat in Duitsland waar ‘langharig tuig’ uit Nederland het Rode Gevaar moest afschrikken. De toevoer van bier en frikandellen baarde meer zorg. Onze beschermengel tegen een kernoorlog heette toen MAD, mutual assured destruction, wederzijdse verzekerde vernietiging, de voorspelbare waanzin ten top, maar uiterst effectief.
 3. Hoe de koning zich nuttig kan maken in Qatar
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Hoe de koning zich nuttig kan maken in Qatar

  Kotsend, altijd koortsig, vaak huilend werkte de Bengaal Gaziur Rahman (26) mee aan de bouw van Stadion 974 en een gasfabriek in Qatar. In de verzengende hitte zag hij maten sterven. Uitgemolken door illegale ronselaars en nog steeds ziek keerde hij terug naar zijn dorp in Bangladesh, waar hij sprak met sportjournalist Matthijs van Dam van Trouw. Hoewel het verhaal van de systematische uitbuiting in Qatar al sinds 2014 bekend is, toch een onthutsend relaas. Net als de VPRO-reportages van Danny Ghosen, die in Nepal nabestaanden van in Qatar omgekomen bouwvakkers sprak.