Columnist Oscar Garschagen.
Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Oscar Garschagen. © Dirk Jan Gjeltema

Dat Middelburg ‘wegkijkt’ is een blamage voor de stad van de Four Freedoms

ColumnEen formidabele vrouw was Truus Wijsmuller-Meijer, de verzetsheldin die in 1939 en 1940 duizenden jonge Joodse kinderen redde. Bluffend dwong de geaffecteerd sprekende dame zelfs de medewerking af van SS-commandant Adolf Eichmann. Bij de onverwacht betekenisvolle toespraak van de koning op de Dam dacht ik dankzij de documentaire ‘De kinderen van Truus’ meteen aan haar.

Om de majesteit te parafraseren: Truus ‘keek niet weg’ toen de Jodenvervolging losbarstte, maar organiseerde ‘transporten’ van Joodse kindvluchtelingen naar Engeland. Hoe radeloos moeten die ouders zijn geweest om hun kinderen aan een wildvreemde vrouw af te staan.

 1. Unorthodox, de onverwachte Netflix-hit
  PREMIUM

  Unorthodox, de onverwach­te Net­flix-hit

  Pauzeer op de vluchtheuvel van de eindeloze coronacrisis, Netflix, en je vindt tussen de filmische clichés een parel: Unorthodox. Deze fenomenale serie gaat over de vlucht van een jonge, net zwangere vrouw uit haar gedwongen huwelijk in de ultraorthodoxe gemeenschap van Satmar-Joden in New York. Het plot, gebaseerd op de autobiografische bestseller van Deborah Veldman, is gesitueerd in de wereld van zeer vrome Joden. Deze chassidiem zijn herkenbaar aan hun zwarte jassen, hun pijpenkrullen, bonthoeden, lange rokken en pruiken.
 2. Bozig breekt de uitbater ons gesprekje af
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Bozig breekt de uitbater ons gesprekje af

  Mag ik het opschrijven in deze ‘bizarre tijden’? Stiekem vind ik ‘het nieuwe normaal’ soms goed te pruimen. Bijvoorbeeld op een warme lentedag op de Hoge Hil in Domburg. De koningin van de Nederlandse badplaatsen ligt, net als haar Scheveningse koning, aan het staatsinfuus. Er is geen Duitser te bekennen en dat is voor het eerst sinds 1954, het naoorlogse jaar waarin de eerste Heinzen en hun families weer opdoken in hun Kevers .

Columns