Dirk Jan Gjeltema
Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Binnenhof zo saai als alcoholvrij bier

column oscar garschagenHypocriet gemiep dacht Johan Remkes toen hij hoorde dat spinnende moraalridders van D66 enkele journalisten hadden wijs gemaakt dat de formatiebesprekingen stroef verliepen omdat hij dronken was. Alsof die twee borrels bij het diner niet meteen in zijn holle kies waren verdampt. En hij moet, denk ik, geschmierd hebben dat ze bij D66 blijkbaar hun alcoholische partijgeschiedenis vergeten zijn. Werd D66 niet opgericht in Amsterdamse café’s door zuipschuiten als Hans van Mierlo en de Amsterdamse Bamboo Bar-eigenaar Hans Gruijters? 

 1. ‘Stappen? We zijn ’s avonds stuk’, zegt Julia
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  ‘Stappen? We zijn ’s avonds stuk’, zegt Julia

  Er wordt weer onzichtbaar gebuffeld in de Zeeuwse boomgaarden. Verscholen tussen de muren van groen blad bij Krabbendijke zijn jonge Poolse plukkers gezellig kletsend aan het werk. Het tempo waarin Conference-peren van de bomen worden gegrist ligt hoog. Als ik vraag of zij dit weekend nog uit zijn geweest, wordt er meewarig gegrijnsd. ,,Stappen? We zijn ’s avonds stuk’’, zegt Julia, een twintiger uit het Poolse Bialystok. Plukken is vooral in de regen doodvermoeiend.
 2. Debatteren zonder gescheld en getier
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Debatteren zonder gescheld en getier

  Noem het een afwijking. Maar ik hou van politieke debatten. De 170 minuten durende ideeënstrijd van de Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen verveelde mij dan ook geen seconde. Staalhard, ijzig hoffelijk en tot op het bot inhoudelijk discussieerden zij over het lot van Fransen en andere Europeanen. Zonder gescheld en getier, zonder maar een moment decorum te verliezen. Grootste verademing was dat de discussie niet werd onderbroken door afleidende filmpjes of andere fratsen. De kandidaten mochten zelfs de diepte in en hun gedachten tot de laatste komma afmaken. Geen studiobaas was bang dat kijkers, o wee, o wee, zouden afhaken. Wel veelzeggend in tijden van populisme en kijkcijferbesognes.
 1. Ik snap goed dat boeren deze week BBB-politica Caroline van der Plas toejuichten als ‘vrouw met ballen’
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Ik snap goed dat boeren deze week BBB-politica Caroline van der Plas toejuich­ten als ‘vrouw met ballen’

  Melken en paarden mennen leerde ik op Hof Nagelenburg bij Zanddijk, maaidorsen en ploegen op een loonbedrijf in Vrouwenpolder, net als autorijden in aftandse Mercedes-Benzen. Alleen ‘fuulte kappen’ haatte ik, maar dat moest als tegenprestatie voor het lenen van paarden om te ringsteken. U begrijpt, mijn sympathie ligt vanouds bij de boeren, altijd en waar ook ter wereld. Ik snap goed dat boeren deze week BBB-politica Caroline van der Plas toejuichten als ‘moordwijf en vrouw met ballen’.

Columns