1. Waarom waren de dijken zo zwak?
  PREMIUM
  column Oscar Garschagen

  Waarom waren de dijken zo zwak?

  ‘Overstromingen kwamen toch al heel vaak voor. Waarom waren de dijken eigenlijk zo laag en zo zwak?’ Prima journalistieke vraag van mijn 12-jarige kleindochter als we door het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk lopen. Het museum moet een hausse aan bezoekers verwerken. Nederlandse, Franse en Duitse tv-ploegen buitelen in de vier caissons over elkaar. De stemmen in het 1835+1-monument en de film Klaartje maken diepe indruk op haar. Ze vraagt opnieuw waarom de dijken zo slecht waren.
 2. Je loopt als toerist altijd wel een keer in de val
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Je loopt als toerist altijd wel een keer in de val

  Het overkomt iedere toerist. Je wordt altijd wel eens genept. Is het niet door een taxichauffeur in Caïro wiens meter het zomaar begaf dan wel door twee fakepolitiemannen in Cancun die voor een vermeende overtreding 25 dollar eisten of anders, amigo, amiga, de bak in. Serieuzer was die keer dat ik mijn creditcard gebruikte in Harlem en er vervolgens 3000 geskimde dollars van mijn rekening werden afgeschreven voor een aggregaat in een dorp in de Dominicaanse Republiek. Pas maakten we in Wenen kennis met de eredivisie toeristen tillen.
 3. Tieners die tieners vermoorden
  PREMIUM

  Tieners die tieners vermoorden

  Iedere dag is voor de families van de vermoorde Tim van der Steen (15) en Rainée Laveist (20) loodzwaar. Iedere dag opnieuw gaan ze kapot aan het gewelddadige verlies van hun zonen, broers en neven. Komend weekend een jaar geleden zei Tim tegen zijn moeder: ,,Doei mam, ik ga bij E. chillen en gamen.” Een uurtje later lag hij, zwaar bloedend, op een fietspad, zeventien maal gestoken met een survivalmes door S. (15), de jongere broer van E. (17). Afgeslacht om een luizige 50 euro door twee jongens die volgens experts ‘een psychopathische ontwikkeling’ doormaken.
 1. Slavernij-excuus: hét politieke moment van 2022
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Slavernij-ex­cuus: hét politieke moment van 2022

  ,,Fucking historic, dit”, juichte Sylvana Simons met tranen in haar ogen. De voormalige radio- en tv-presentatrice had gelijk. De knap gecomponeerde rede van premier Rutte, die namens de regering excuses aanbood voor het Nederlandse aandeel in de eeuwenlange slavenhandel markeerde niets minder dan een historische ommekeer. Op de valreep van 2023 betoonde de liberaal zich daarmee een staatsman die hét binnenlandse politieke moment van het jaar 2022 creëerde.
 2. Wereldcup van de Fraude bijna voorbij
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Wereldcup van de Fraude bijna voorbij

  Eindelijk, de Wereldcup van de Fraude in Qatar is haast voorbij. Je raakt afgestompt van al die verhalen over de corrupte FIFA en de Qatarese steekpenningen die nu ook het Europees Parlement bezoedelen. FIFA Uncovered op Netflix slaan we dus even over. Er zal trouwens in Doha bij de mierzoete thee hard zijn gelachen om de prijs van een paar stemmen van Europarlementariërs, toch de politieke vierde klasse onderbond. 1,5 miljoen euro om het politieke verzet van vakbonden tegen een nieuw Europees-Qatarees luchtakkoord op te ruimen, is voor Qatari peanuts. Daar koop je in Doha hooguit twee racekamelen of een nest zeldzame giervalkkuikens uit Nederland voor.
 1. Bin jie noe bedonderd
  PREMIUM
  Column Oscar Garschagen

  Bin jie noe bedonderd

  ,,Bin jie noe bedonderd? De nog jonge veeboer op Walcheren tikt op zijn voorhoofd als ik hem vraag of hij stopt met de koeien als hij zijn bedrijf kan verkopen voor 120 procent van de marktwaarde. Alsof emoties, gevoelens van gehechtheid aan land en beesten, zich laten afkopen met die stopbonus waarover het kabinet vandaag beslist. Toch wordt in Den Haag de zogeheten superplusregeling an offer they can’t refuse genoemd. Leuk gevonden, maar het is de vraag of ze op de ministeriële burelen hun filmklassiekers werkelijk kennen.
 2. Nederlands meesterwerk in Antwerpen
  PREMIUM

  Nederlands meester­werk in Antwerpen

  Het fijne van Zeeland is ook dat Antwerpen maar op een boogscheut ligt. Dat ontdekte ik al als tiener uit slaperig Veere op zoek naar groots en meeslepend leven in het zondige Schipperskwartier. En nog steeds kom ik graag in de Sinjorenstad die een heuse metamorfose doormaakt. Nieuw hoogtepunt is het schitterend gerenoveerde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen(KMSKA). Op het verhippende Zuid is een vluchtplaats geopend voor allen die het voetbal nu al beu zijn en ook tabak heeft van het Haagse geleuter over sociale onveiligheid, reptielen en ander politiek ongedierte.
 3. Een blauwe muur van vrouwen
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Een blauwe muur van vrouwen

  Eigenlijk had ik er geen zak zin in. Weer verkiezingen in Amerika, weer die gecoiffeerde kop van ‘pussy-grabber’ Trump op de buis, weer bakken vol geraaskal van verkiezingsontkenners. Voor het eerst sinds de verkiezing van John F. Kennedy dacht ik: de grootste politieke show ter wereld, my ass. Maar in het holst van de nacht ging mijn Amerika-licht - we hebben er zes jaar gewoond- weer aan toen op mijn iPhone nieuwsflitsen uit de VS oplichtten.
 4. ‘Bezint eer ge begint’
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  ‘Bezint eer ge begint’

  Welke idioten hebben dit ooit bedacht? Zo bot formuleerde Pieter Omtzigt, politicus en tóch beleefd, deze vraag in het marathondebat over de Wet Toekomst Pensioenen natuurlijk niet, maar het was wel de ondertoon van zijn fascinerende masterclass ‘Hoe maak je wél een goede wet’. Artikel voor artikel fileerde het slimste Kamerlid, een econometrist, het wetsplan voor de grootste pensioenhervorming ooit in Nederland. Hij sloot na anderhalf uur af met een plechtige smeekbede aan zijn collega’s: ,,Bezint eer ge begint.”
 1. Hoe de koning zich nuttig kan maken in Qatar
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Hoe de koning zich nuttig kan maken in Qatar

  Kotsend, altijd koortsig, vaak huilend werkte de Bengaal Gaziur Rahman (26) mee aan de bouw van Stadion 974 en een gasfabriek in Qatar. In de verzengende hitte zag hij maten sterven. Uitgemolken door illegale ronselaars en nog steeds ziek keerde hij terug naar zijn dorp in Bangladesh, waar hij sprak met sportjournalist Matthijs van Dam van Trouw. Hoewel het verhaal van de systematische uitbuiting in Qatar al sinds 2014 bekend is, toch een onthutsend relaas. Net als de VPRO-reportages van Danny Ghosen, die in Nepal nabestaanden van in Qatar omgekomen bouwvakkers sprak.
 2. Remkes geeft spoedcursus regeren
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Remkes geeft spoedcur­sus regeren

  Caroline van der Plas is zelfs een beetje verliefd geworden op Johan (‘ik hou van shag, drink bier en ben van de VVD’) Remkes. En dat ligt niet alleen aan diens Groningse klemtoon, zijn tuindersafkomst of zijn favoriete tijdverdrijf: in cafés ouwehoeren over politiek en kopstootjes drinken. Zij - en zij niet alleen - viel woensdag voor zijn ‘ik voel de pijn van de boeren’-speech, waarmee hij in amper een half uurtje de hele tv-kijkende landbouwsector inpalmde.
 3. De Nieuwe Sluis wordt de voordeur naar Parijs
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  De Nieuwe Sluis wordt de voordeur naar Parijs

  Napoleon Bonaparte vond het ruim 200 jaar geleden al een briljant idee - van zichzelf uiteraard - om de bekkens van de Seine en de Schelde aan elkaar te koppelen met een nieuwe waterweg. Toch moest het tot vorige week duren voordat bij Compiègne de eerste spade in zware klei werd gestoken om het Seine Noord-Europa-kanaal uit te graven. De zucht van opluchting dat vorige week eindelijk is begonnen met dit ‘kunstwerk van faraonische omvang’ (Courrier picard) was zelfs hoorbaar in de directiekamers van North Sea Port en naburige bedrijven. Snippers strategisch goed nieuws zijn immers schaars in tijden van wereldwanorde.
 1. Ruttes macht onaangetast en versterkt
  PREMIUM

  Ruttes macht onaange­tast en versterkt

  Een geflipte Baudet, die zijn wijntjes lijkt aan te lengen met paddo’s, volksvertegenwoordigers die elkaar uitmaakten voor ‘klimaatpsychopaat’ dan wel ‘bedrijfspoedel van Poetin’. Democratie hoort te knetteren, maar bij vlagen was ‘het belangrijkste politieke debat van het jaar’, zoals de Algemene Politieke Beschouwingen worden genoemd, afzichtelijk. Het partijpolitieke gehengel naar een paar seconden in de tv-schijnwerpers, het vingergewijs naar ministeriële schuldigen van noem maar op welke crisis, het verbale gestunt nam soms groteske vormen aan. Uitzonderingen waren Sophie Hermans, Attje Kuiken, Esther Ouwehand en Pieter Heerma, maar die werden weggedrukt door de rechtse keetschoppers of overklast door Rutte.
 2. Bloedkoralen van de bastaard, een hommage
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Bloedkora­len van de bastaard, een hommage

  Terreur in Zeeland. Vier moorden op ondernemers in de toeristenbranche; twee levend begraven op de vliedberg achter de kerk van een Bevelands dorp, een doodgestoken en gedumpt in zijn vijver en een vastgespijkerd aan de deur van een dames-wc, dobberend in het Veerse Meer. Een Amsterdamse journalistieke speurneus zoekt - tussen veel gerammetamp in een hooiberg door - de dader in kringen van Zeelandia, een ‘aktiegroep’ die Zeeland wil behouden voor de Zeeuwen en daarom strijdt tegen de komst van de toeristen, de tweede huisjes, de industrie en goddeloze uitwassen, zoals zwemmen op zondag.
 1. München 1972: hoe sport zijn onschuld verloor
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  München 1972: hoe sport zijn onschuld verloor

  Het is vijftig jaar na de dramatische Zomerspelen van 1972 in München nog steeds te cynisch voor woorden. Terwijl lijkkisten met vermoordde Israëlische olympiërs naar Israël reisden, hervatten de sporters hun medaille-jacht. ‘The games must go on’ luidde het beruchte decreet van toenmalig IOC-voorzitter Avery Bundage, een onverholen racist en antisemiet. ,,Sport en sporters verloren toen hun onschuld”, zegt Rolf Bos, auteur van het bloedspannende Een Duitse Zomer over de Palestijnse gijzeling van elf Joods-Israëlische sporters.
 1. Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is
  PREMIUM
  column oscar garschagen

  Zeg nooit meer dat Noord-Beveland saai is

  ‘Noord-Beveland’ neem je niet even mee naar het strand. Het boek over ‘peeland’, dat vandaag verschijnt, is van het formaat terrastegel. Dat is ook nodig om een ,,experimenteel totaalboek’’ te maken, zegt uitgever Matty Verkamman in Kats. Uit een eerdere, succesvolle proef met het nog omvangrijkere en dure ‘Tholen’ put hij de hoop dat ook ‘Noord-Beveland’ zal aanslaan. Vermoedelijk ben ik niet de enige die verbaasd is dat er over het verstilde, strak gelijnde en - sorry, sorry - saaie Noord-Beveland zoveel te vertellen valt. Een kwestie van grondige, onthaaste journalistiek en prachtige fotografie.
 2. Draagvlak boeren smelt als een ijsje in de zon
  PREMIUM
  column Oscar Garschagen

  Draagvlak boeren smelt als een ijsje in de zon

  Wie met fikkend stro, asbestafval én steun van nieuwe beste vrienden als Trump, Fox News en Le Pen snelwegen blokkeert, heeft geen vijanden meer nodig. Hoezo is dat niet intimiderend en extreemrechts? Als het draagvlak voor de boerenzaak nu niet sneller smelt dan een ijsje in een hittegolf, dan hebben de redelijken mazzel. Je zou van de anarchistische agrariërs en hun dreigementen morgen nog veganist worden.
 3. Aangenaam wonen in een plant
  PREMIUM
  Column Oscar Garschagen

  Aangenaam wonen in een plant

  Goh, ons huis is opeens een echte plant. Nee, geen gewas, maar een bedrijfje in elektriciteitsopwekking. De keuze uit de voertaal van onze nieuwe zonnepanelenapp bestond namelijk uit Chinees of Engels. Onze plant met achttien panelen draait op het ogenblik best lekker, we hebben sinds de installatie medio juni al bijna 500 euro verdiend, zonder te zweten. Als tijdelijke, zakelijke zonnepanelenhouders krijgen we ook nog de btw terug. Waarvoor dank aan iedere medebelastingbetaler. U begrijpt, de mediahysterie over wat warmer weer ging totaal aan ons voorbij.