Volledig scherm
PREMIUM
Dow-Industriepark, gezien vanaf de Westerscheldedijk. © Harmen Van Der Werf

Zwijgzaamheid van Dow over lekkage benzeen werkt averechts

Zo gezienOver de lekkage van benzeen in de Westerschelde houdt Dow de kaken het liefst op elkaar. Dat is niet zo slim, juist als er geen reden is voor ongerustheid.

Het lijkt een voorbeeldig Twitterbericht, woensdagochtend 27 november: ‘Een ontstane benzeen lekkage op het Braakmandok is zorgvuldig onder controle gebracht door onze brandweer. Een nog onbekende hoeveelheid benzeen is in de Westerschelde gekomen. De leiding wordt geleegd in een opslagtank. Onderzoek is in volle gang, autoriteiten zijn geïnformeerd.’ Afzender: Dow Benelux in Terneuzen.

 1. Het water komt niet
  PREMIUM
  commentaar

  Het water komt niet

  Eind januari dringt één herinnering zich steeds weer op. Die aan de Ramp. Aan 1953, toen de dijken niet bestand bleken tegen een samenloop van veel wind en heel hoog water. De gevolgen zijn bekend. Juist in deze tijd lanceert bestsellerauteur Rutger Bregman zijn boek Het water komt. Bregman vraagt aandacht voor de gevolgen van de stijging van de zeespiegel. Doen we genoeg om de klimaatverandering te beperken of moeten onze kleinkinderen de lage landen straks verlaten?
 2. Zeeland kan niet lang boos blijven
  PREMIUM
  Commentaar

  Zeeland kan niet lang boos blijven

  Wat moet Zeeland met dit kabinet? Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie herhaalt in Middelburg dat het besluit tot de bouw van een marinierskazerne in Vlissingen ‘nog steeds staat’. In werkelijkheid is het niet meer aannemelijk dat de kazerne er komt. De brief die Visser eind vorige week aan de Tweede Kamer schreef, laat geen ruimte voor twijfel. Visser schrijft alleen over lastige keuzes en over de negatieve gevolgen voor Zeeland als het besluit van tafel gaat. Dat zegt genoeg.
 3. Excuses van Rutte komen rijkelijk laat
  PREMIUM
  commentaar

  Excuses van Rutte komen rijkelijk laat

  Het is vandaag exact 75 geleden dat militairen van het Rode Leger de concentratiekampen Auschwitz-Birkenau bevrijdden van het nazi-juk. Wat de soldaten aantroffen, tart elke beschrijving. Op elkaar gestapelde lijken. De overlevenden waren meer skelet dan mens. In de 'fabriek des doods’ verloren per maand 150.000 mensen het leven. Zes miljoen Joden kwamen niet meer terug. Onder hen 102.000 Nederlandse Joden die de oorlog niet overleefden.