Protestactie bij Covra, de opslag voor kernafval in Borssele, in 2009
Volledig scherm
PREMIUM
Protestactie bij Covra, de opslag voor kernafval in Borssele, in 2009 © willem mieras

Zadelen we het nageslacht op met nucleaire troep?

OpinieDe opwarming van de aarde gaat volgens klimaatwetenschappers zo hard dat we versnelling moeten aanbrengen in het bereiken van een fossielvrije samenleving. Zonder kernenergie, stelt Gerard Brinkman van WISE.

 1. Regels en uitzonderingen
  PREMIUM
  Commentaar

  Regels en uitzonde­rin­gen

  De chaos is compleet. Twee dagen voor ons land verder open gaat, weet vrijwel niemand waar hij aan toe is. Ja, je moet je coronatoegangsbewijs laten zien als je een café, theater of restaurant wilt bezoeken. Nee, een QR-code is niet nodig als je zondag naar de kerk wilt, als je een museum binnenstapt, als je je omkleedt om te voetballen of als je een boek wilt lenen. Oh ja, als je eten komt afhalen in een restaurant is een coronatoegangsbewijs weer niet nodig. Je moet trouwens wel een code laten zien als je in het museum een kopje koffie wilt drinken.
 2. Doorbraak of niet, dat is de vraag
  PREMIUM
  commentaar

  Doorbraak of niet, dat is de vraag

  D66 heeft de blokkade tegen de ChristenUnie als partner in een nieuw kabinet opgeheven. Dat zou een doorbraak kunnen zijn in het formatieproces dat een half jaar muurvast heeft gezeten. Er wordt nu gemikt op een doorstart van het huidige kabinet. De oppositie roept ach en wee. Erg overtuigend is dat niet. We zouden het bijna vergeten, maar op 17 maart verstevigden VVD, D66, CDA en CU hun basis. De kiezer gunde de regering die was afgetreden vanwege de toeslagenaffaire twee zetels extra.
 3. Vlaamse minister laat tanden zien
  PREMIUM
  commentaar

  Vlaamse minister laat tanden zien

  De Vlaamse minister Zuhal Demir voegt de daad bij het woord. Ze heeft vrijdag alle productieprocessen van chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht waarbij giftige PFAS vrijkomen onmiddellijk laten stilleggen. Uit bloedonderzoek bleek afgelopen week dat honderden omwonenden te veel van deze chemicaliën in hun bloed hebben. Omdat 3M niet kon garanderen dat er geen PFAS meer wordt uitgestoten of geloosd, besloot Demir eigenhandig de kraan dicht te draaien.