De hartenkreet die demissionair premier Mark Rutte vrijdag 12 november slaakte om vooral na te gaan wat je kunt om contactmomenten te beperken verliest aan kracht door de vele uitzonderingen op de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.
Volledig scherm
PREMIUM
De hartenkreet die demissionair premier Mark Rutte vrijdag 12 november slaakte om vooral na te gaan wat je kunt om contactmomenten te beperken verliest aan kracht door de vele uitzonderingen op de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. © ANP

Woud aan uitzonderingen ondergraaft coronabeleid

commentaarWie de logica achter de coronamaatregelen van het demissionaire kabinet nog kan volgen, mag het zeggen. Op de 12 november afgekondigde beperkingen om de verspreiding van het virus een ‘harde klap van een paar weken’ (dixit Mark Rutte) uit te delen, zijn zo veel uitzonderingen bedacht dat het beleid nauwelijks meer uit te leggen valt.

 1. Gedeputeerde heeft boel in beweging gekregen
  PREMIUM
  Commentaar

  Gedeputeer­de heeft boel in beweging gekregen

  Blaffende honden bijten niet. Dat moet een beetje de gedachte zijn van gedeputeerde Dick van der Velde. Toen hij in juni inzag hoe ernstig de Westerschelde is vervuild met PFAS, beet hij zich meteen vast in het dossier. Hij sprak openlijk zijn zorgen uit, maar hij uitte niet direct dreigementen aan het adres van Vlaanderen, waar de overheid op zijn zachtst gesproken nalatig is geweest. Een scheldkanonnade had het publicitair misschien goed gedaan, maar leidt niet per se tot het beste resultaat.
 2. Bestuurlijk onwil
  PREMIUM
  Commentaar

  Bestuur­lijk onwil

  Gary Yanover, onvermoeibaar strijder tegen de hondenbelasting, had gelijk, kreeg gelijk en toch weigert het kabinet de blaftaks uit de Gemeentewet te schrappen. Acht jaar geleden begon de inwoner van Kortgene zijn poging om een einde te maken aan deze middeleeuwse heffing op het bezit van een hond. Hij legde de lange, bochtige weg van het burgerinitiatief af, tot hij in juni eindelijk in de Tweede Kamer mocht uitleggen waarom de hondenbelasting moet verdwijnen.