Volledig scherm
Stockfoto overval. © Thinkstock

Weg met al die messen

commentaarDe politie is bezorgd over messentrekkerij bij jongeren. Ook in Zeeland. De lijst van gewapende confrontaties in de afgelopen maanden is indrukwekkend lang. Het mes lijkt erg populair bij sommige groepen jongeren. Ook nepvuurwapens doen het goed. Jongeren lijken zich mede onder invloed van filmpjes op internet te bewapenen. Steeds meer tieners en soms nog jongere kinderen lopen met levensgevaarlijke messen rond.

De messentrend is wellicht voor een deel stoerdoenerij. Daarom is het goed dat justitie het in Zeeland niet altijd meteen op de spits drijft. Als het kan, krijgt een messendrager een leer- of werkstraf van het bureau Halt. Zo’n straf heeft een zekere opvoedkundige waarde en voorkomt dat de jongeren met een strafblad door het leven moeten. Dit is de zachte lijn. Die zal justitie waarschijnlijk niet lang kunnen volgen. Want de criminaliteit onder jongeren stijgt, en daarmee het risico dat een mes echt tegen iemand wordt gebruikt. Het lijkt een kwestie van tijd voor er slachtoffers vallen.

Ouders en opvoeders moeten aan de slag. Het is zaak dat zij de jongeren die een mes of een ander wapen wel stoer vinden, snel en krachtig met beide benen op de grond zetten. Met een wapen ben je niet stoer, maar eng. Een gevaar voor anderen en voor jezelf.  Als antwoord op de jongeren die er duidelijk kwade bedoelingen mee hebben, past alleen de harde hand van politie en justitie.

Quote

Criminali­teit onder jongeren stijgt en daarmee het risico dat zo’n ‘stoer’ mes wordt gebruikt