Thinkstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Weer weifelend, weer te laat

commentaarBeter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het kabinet besloot alsnog tot een verbod op het afsteken van vuurwerk. Eerder deze week waren er signalen dat het zo ver niet zou komen. Anders dan vorig jaar was er namelijk geen lobby gaande voor zo’n verbod. 

 1. Gedeputeerde heeft boel in beweging gekregen
  PREMIUM
  Commentaar

  Gedeputeer­de heeft boel in beweging gekregen

  Blaffende honden bijten niet. Dat moet een beetje de gedachte zijn van gedeputeerde Dick van der Velde. Toen hij in juni inzag hoe ernstig de Westerschelde is vervuild met PFAS, beet hij zich meteen vast in het dossier. Hij sprak openlijk zijn zorgen uit, maar hij uitte niet direct dreigementen aan het adres van Vlaanderen, waar de overheid op zijn zachtst gesproken nalatig is geweest. Een scheldkanonnade had het publicitair misschien goed gedaan, maar leidt niet per se tot het beste resultaat.
 2. Bestuurlijk onwil
  PREMIUM
  Commentaar

  Bestuur­lijk onwil

  Gary Yanover, onvermoeibaar strijder tegen de hondenbelasting, had gelijk, kreeg gelijk en toch weigert het kabinet de blaftaks uit de Gemeentewet te schrappen. Acht jaar geleden begon de inwoner van Kortgene zijn poging om een einde te maken aan deze middeleeuwse heffing op het bezit van een hond. Hij legde de lange, bochtige weg van het burgerinitiatief af, tot hij in juni eindelijk in de Tweede Kamer mocht uitleggen waarom de hondenbelasting moet verdwijnen.