Stroom van windmolens op de Noordzee is keihard nodig om de industrie te verduurzamen.
Volledig scherm
PREMIUM
Stroom van windmolens op de Noordzee is keihard nodig om de industrie te verduurzamen. © Getty Images/Cultura RF

Verduurzaming is een plicht, maar ook een kans voor Zeeland

opinieIn Zeeland vind je niet alleen rust, ruimte en een hoge kwaliteit van leven, maar ook innovatieve en duurzame industrie én het is een van de weinige plekken waar de komende jaren meer stroom wordt gemaakt dan verbruikt. Daar zouden we meer gebruik van moeten maken, betoogt Joost van Dijk, directeur van Smart Delta Resources.

 1. Waterschapsprojecten op financieel drijfzand
  PREMIUM
  Commentaar

  Water­schaps­pro­jec­ten op financieel drijfzand

  Het is een oeroud kunstje uit de bestuurlijke trukendoos. Je wilt iets heel graag. Maar je weet dat de volksvertegenwoordigers het veel te duur vinden, dus schotel je ze een lager bedrag - altijd te laag - voor waardoor je wel een meerderheid krijgt voor je plan. Als het project eenmaal op stoom is, komen de financiële tegenvallers, maar dan is er geen weg meer terug. Jammer dan, er moet geld bij, maar die metrolijn, schouwburg of straaljagers komen er wel.
 2. Bestuurlijk onwil
  PREMIUM
  Commentaar

  Bestuur­lijk onwil

  Gary Yanover, onvermoeibaar strijder tegen de hondenbelasting, had gelijk, kreeg gelijk en toch weigert het kabinet de blaftaks uit de Gemeentewet te schrappen. Acht jaar geleden begon de inwoner van Kortgene zijn poging om een einde te maken aan deze middeleeuwse heffing op het bezit van een hond. Hij legde de lange, bochtige weg van het burgerinitiatief af, tot hij in juni eindelijk in de Tweede Kamer mocht uitleggen waarom de hondenbelasting moet verdwijnen.