Volledig scherm
Gebruikers van heliumballonnen © ANP

Verbod lachgas is welkom

commentaarEen groot deel van de Tweede Kamer is niet enthousiast over een verbod op lachgas. Sommige Kamerleden hebben liever goede voorlichting over de gevaren. Anderen wijzen erop dat de handhaving kansloos is. Weer anderen voelen zich overvallen door het kabinetsplan. Al deze volksvertegenwoordigers hebben geen boodschap aan de duidelijke wens van burgemeesters, artsen, politiemensen, cafébazen en organisatoren van festivals. Die willen allemaal een verbod.

Terwijl Nederland nog praat over de zin van een lachgasverbod doemt mistalcohol op. Dat is een uit Engeland overgewaaid gebruik om vernevelde alcohol uit een ballon in te ademen. Mistalcohol is in opkomst sinds lachgas in Engeland werd verboden. Dit laat zien dat het een beetje vreemd is lachgas hard aan te pakken en alcohol niet. Moet het kabinet dan maar niets doen?

Quote

Van een zorgzame overheid verwacht je een stevige rem op het gebruik van lachgas

Het lachgasverbod is geen wondermiddel. De ballonnetjes zullen niet meteen verdwijnen. Maar het verbod is toch welkom. Het helpt de politie uitwassen aan te pakken. En met het verbod geeft de overheid iedereen de duidelijke waarschuwing dat lachgas gevaarlijk kan zijn. Zo’n stevige rem is precies wat je van een zorgzame overheid verwacht. Verder is het mede aan de burger ervoor te zorgen dat het gebruik van lachgas weer net zo abnormaal en dwaas wordt als het een paar jaar geleden was, en natuurlijk dat mistalcohol nooit voet aan de grond krijgt.