Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Terug naar af

CommentaarPak de meetlat maar weer uit de kast. Tot nu was de 1,5 meter maatregel een dringend advies, maar vanaf woensdag een plicht. Het kabinet herintroduceert de strenge maatregel om het oplopend aantal coronabesmettingen in te dammen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De 1,5 meter komt bovenop het bestaande pakket waaronder de coronapas, het mondkapje, vervroegde horecasluiting en het dringend advies om zoveel mogelijk thuis te werken.

 1. Een Colombiaanse pygmee met een grafzerkgebit
  PREMIUM
  COLUMN JAN VANTOORTELBOOM

  Een Colombiaan­se pygmee met een grafzerkge­bit

  Dit weekend komen drie vrienden van me op bezoek. Het is te zeggen, ik heb ze in geen dertig jaar gezien. Drie decennia geleden zagen we elkaar bijna elke dag, namelijk op de middelbare school in Ieper. Ik ben benieuwd hoe ze eruitzien, want ze zitten als jongens in mijn geheugen gegrift en de foto’s op Facebook verklappen ook niet alles. Ik vermoed dat ik bij de aanblik van hun hoofden en lichamen ook geconfronteerd zal worden met mijn eigen verouderingsproces. Maar dat is bijzaak.
 2. Gas geven nu het licht op oranje staat
  PREMIUM

  Gas geven nu het licht op oranje staat

  Als het verkeerslicht op oranje springt, heb je twee opties: stoppen of gas geven. De oplopende besmettingscijfers laten zien dat Nederland zich inmiddels midden in de vierde golf bevindt. De Zeeuwse ziekenhuizen liggen weer vol met Covid-patiënten, zowel uit Zeeland als uit de rest van ons land. Deze week noteerde de GGD Zeeland een triest record met 1917 besmette mensen in één week. Het Adrz denkt er serieus over na om de reguliere zorg op een lager pitje te zetten.
 3. Doorbraak of niet, dat is de vraag
  PREMIUM
  commentaar

  Doorbraak of niet, dat is de vraag

  D66 heeft de blokkade tegen de ChristenUnie als partner in een nieuw kabinet opgeheven. Dat zou een doorbraak kunnen zijn in het formatieproces dat een half jaar muurvast heeft gezeten. Er wordt nu gemikt op een doorstart van het huidige kabinet. De oppositie roept ach en wee. Erg overtuigend is dat niet. We zouden het bijna vergeten, maar op 17 maart verstevigden VVD, D66, CDA en CU hun basis. De kiezer gunde de regering die was afgetreden vanwege de toeslagenaffaire twee zetels extra.