Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © Getty Images

Smoor het wapenbezit in de kiem

CommentaarDe school en de uitgaanscentra zijn dé plekken waar jongeren met wapens op zak te vinden en dus te bereiken zijn. Samenwerking tussen scholen, horeca en politie is nodig om wapenbezit te signaleren en aan te pakken. Dat is te lezen in het Actieplan Wapens en Jongeren dat het kabinet vier maanden geleden naar de Tweede Kamer stuurde. Onder meer vijftien gemeenten in de Randstad en Noord-Brabant namen het initiatief voor het rapport.

 1. Niet nu beknibbelen op toezicht in de natuur
  PREMIUM
  commentaar

  Niet nu beknibbe­len op toezicht in de natuur

  En weer klinkt er kritiek op de Zeeuwse milieudienst RUD. Het samenwerkingsverband van provincie, waterschap en gemeenten wordt met name in de Middelburgse abdij als een zorgenkindje ervaren. Sinds het Rijk besloot dat de regionale overheden hun milieutaken moeten bundelen is het hommeles. Voorheen hadden provinciale politici directe zeggenschap over het eigen milieubeleid, nu hebben ze weliswaar een grote stem maar geen meerderheid in een algemeen bestuur van vijftien overheden. Dat steekt, want de provincie legt wel het meeste geld op tafel.
 2. Stemmen als nooit tevoren
  PREMIUM
  Commentaar

  Stemmen als nooit tevoren

  Op een aantal locaties kan al twee dagen worden gestemd, maar vandaag openen álle stembureaus in Nederland hun deuren. Veel hokjes waar kiezers hun vakje rood kleuren staan op andere plekken dan anders, bijvoorbeeld in kerken en bioscopen, zodat 1,5 meter afstand mogelijk blijft. Overal zijn spatschermen neergezet, zijn mondkapjes verplicht, worden handen gereinigd, en worden rode potloden maar één keer gebruikt of na één keer kleuren weer schoongemaakt. Veel mensen hebben hun stem per post uitgebracht. Het is, kortom, stemmen als nooit tevoren.
 3. Geef vrouwen de straat terug
  PREMIUM
  Commentaar

  Geef vrouwen de straat terug

  Oud-wielrenster Marijn de Vries plaatste gisteren een opmerkelijk bericht op Facebook. Ze was getroffen door de mededeling van een man die met zijn dochter op de racefiets een rondje maakte. Telkens als ze een groepje mannelijke fietsers inhaalden, zijn dochter voorop, hoorde hij de seksistische opmerkingen die ze achter zich aan geslingerd kreeg. ‘Het gaat niet alleen over ’s avonds’, schreef De Vries terecht. ‘Het gaat ook over overdag.’
 1. Laatste schooldag examenleerlingen anders dan anders
  Play

  Laatste schooldag examenleer­lin­gen anders dan anders

 2. Geen gewonden, maar overal brokstukken bij botsing in Vlissingen
  Play

  Geen gewonden, maar overal brokstuk­ken bij botsing in Vlissingen