Mark Rutte.
Volledig scherm
Mark Rutte. © Jeffrey Kutterink

Rutte valt in herhaling

commentaarMark Rutte heeft zijn zegje gedaan over de marinierskazerne. Zeeland schiet er niets mee op. Rutte herhaalt in Vlissingen de bekende argumenten over de nieuwe taken van mariniers en over de veranderende arbeidsmarkt. Rutte herhaalt de excuses. Daarmee is het verschil van inzicht over de haalbaarheid van de kazerne niet van tafel. De ergernis over de manier waarop het kabinet deze kwestie behandelde ook niet. En Rutte geeft geen richting aan compenserende maatregelen.

Zeeland gaat verder praten met minister Knops van Binnenlandse Zaken. Dan moeten de bakens echt worden verzet. Zeeland kan nog meer imagoschade oplopen door te blijven hangen in verwijten. Er is alle reden de aandacht nu helemaal te verleggen naar de compensatie. Want dat wordt nog een lastig verhaal. Tot nu toe komt rijp en groen voorbij. Maar niets waardoor grote aantallen gezinnen zich hier zullen vestigen. Rutte komt niet verder dan dat er een ‘strak advies’ nodig is. Nogal mager. Toch moet er snel iets uit de hoge hoed komen. Zeeland wacht al te lang op een sterke sociaal-economische impuls. Bovendien moet dit kabinet zijn eigen fout goedmaken. Daar is nog een jaartje tijd voor. Tot de verkiezingen.

Zelfs als Rutte III over de brug komt, is dit akkefietje niet voorbij. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben dit kabinet opvallend gemakkelijk laten wegkomen met een ongekend staaltje onbehoorlijk bestuur. De Zeeuwse kiezers zullen dit onthouden tot zij weer naar de stembus gaan.

  1. Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook
    PREMIUM
    Column

    Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermark­ten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook

    De meeste gedaantes van doodsangst dacht ik te kennen: van onversneden bangheid in oorlogszones tot de verlammende paniek na een slecht nieuwsgesprek bij de arts. Verpletterend nieuw is de angst voor een etentje, een handdruk of een omhelzing. Nooit gedacht dat ik mij in Zeeuwse supermarkten onveiliger zou voelen dan in de Gazastrook, waar op bloed overgoten dagen ook altijd de zon schijnt.